×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/07/27/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/07/27/01

{gallery}2015/07/27/01{/gallery}Udruga "Vukovarski leptirići" u suradnji s Gradom i dječjim vrtićima Vukovar 1 i 2 provodi projekt "Kreativni leptirići". Projekt se provodi os siječnja do kraja kolovoza u prostoru Udruge. Cilj projekta jest poticanje kreativnosti i stvaralaštva kod djece s i bez teškoća u uvjetima integracije.

Udruga roditelja djece s teškoćama u razvoju "Vukovarski leptirići" broji 83 djece s teškoćama u razvoju. Na području u kojem djeca rastu i odrastaju nedovoljna je skrb i podrška za djecu s teškoćama, ali i djecu bez teškoća. Udruga i partnerske institucije (grad Vukovar, DV Vukovar 1, DV Vukovar 2) stoga su osmislile projekt koji bi doprinosi razvoju kreativnosti i stvaralaštva kod djece te unapređuje njihovu kvalitetu života pod nazivom „Kreativni leptirići".
Glavni ciljevi projekta su osigurati razvoj kreativnosti i stvaralaštva djece sa i bez teškoća u uvjetima integracije te tako osigurati rast i razvoj vršnjaka u duhu solidarnosti, tolerancije i međusobnog razumijevanja. Ovim projektom želimo postići veću osvještenost lokalne zajednice, partnerskih organizacija i roditelja djece bez teškoća o važnosti sustavne skrbi, brige, rehabilitacije i integracije djece s teškoćama u razvoju. Ciljana skupina projekta jesu djece sa i bez teškoća u razvoju, odgajatelji vrtića i roditelji djece bez teškoća u razvoju. Centralna aktivnost projekta, jest kreativna radionica koja se održava u prostorijama Udruge, a koja osim programa koji omogućuju ciljano poticanje rasta i razvoja djece na području kreativnosti i stvaralaštva, želi postići uvjete socijalne integracije. Osim kreativne radionice jedna od projektnih aktivnosti jest i logoterapija koja se održava za djecu s teškoćama. Budući da djeca s teškoćama teže započinju i slijede cijeli proces komunikacije i interakcije s vršnjacima, smatrali smo potrebitim dodatno ih osnažiti kroz individualan program.
Projektnim aktivnostima obuhvaćeni su i roditelji, te odgajatelji u redovnim vrtićima. Za roditelje su održane dvije radionice. Prva radionica za roditelje bila je radionica oslikavanja svile dok je druga radionica bila radionica djece i roditelja te su zajedno izrađivali predmete od gipsa, papira, ukrašavali predmete salvetnom tehnikom i drugo.
Odgajatelji partnerskih vrtića imali su priliku poslušati i sudjelovati na dva stručna predavanja koja je održala edukacijska rehabilitatorica, članica Udruge, na temu djece s teškoćama i razvoj kreativnosti kod istih.
Projekt se provodi u prostorijama Udruge uz stručno vodstvo voditelja kreativnih radionica uz podršku i asistenciju dva odgajatelja iz partnerski organizacija, te logopeda koji provodi individualnu logoterapiju s 15-tero djece. Projektom je obuhvaćeno 30-tero djece, korisnika Udruge i djece iz redovnih vrtića.
Projekt je financiran sredstvima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.