×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/11/23/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/11/23/04

{gallery}2015/11/23/04{/gallery} U Vukovaru je 19. studenog 2015. godine u Ružičkinoj kući održana promocija knjige svjedočanstava djece rata „Krhotine djetinjstva", u izdanju udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, a u organizaciji Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata – Podružnica Vukovarsko-srijemske županije.

Na početku večeri, sve okupljene je pozdravila predsjednica udruge, Jelena Zera Gavrić, te izrazila posebno zadovoljstvo da je predstavljanje ove knjige s potresnim svjedočanstvima uvršteno u program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2015. U ime Grada Vukovara, nazočnima se obratio predsjednik gradskog vijeća, Igor Gavrić, koji je naglasio važnost ovakvih knjiga koje promiču istinu o događajima iz Domovinskog rata, istinu koja nam je svima prijeko potrebna, zbog naše, ne tako davne prošlosti, ali ponajviše budućnosti, da iza svih heroja i heroina Domovinskog rata, iza njihove djece, ostane pisani trag o onome što su preživjeli – kako se nikada ne bi zaboravilo. Posebno mu je drago da su u grad heroj pristigle članice udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, što još jednom pokazuje da se žrtva Vukovara iznimno poštuje i da je Vukovar svima u srcu, gdje god živjeli.

Predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu – Zadar, gospođa Ivana Haberla, izrazila je posebnu čast i zadovoljstvo da su ih u Vukovaru ugostila djeca poginulih i nestalih heroja Domovinskog rata. Naglasila je da su iznimno ponosni što se glas djece može čuti po cijeloj Hrvatskoj, te nadu da će se ovakva knjiga nastaviti i dalje pisati, jer mnoga djeca rata imaju svoja sjećanja o kojima se treba tek čuti.

Večer predstavljanja ove knjige započeta je u potpunom mraku, a uz zvuke imena svih gradova iz kojih svjedočanstva dolaze. Čuli smo i neke potresne ratne isječke, a nakon toga predstavljeno je šest svjedočanstava djece rata – dva iz Zadra i četiri iz Vukovara, a to su - Enver Arnautović, Jelena Zera Gavrić, Suzana Groznica Pecko i Saša Barišić.

U Domovinskome ratu sudjelovalo je oko 3.200 maloljetnih osoba, gotovo polovica njih ubijena je. Samo su u Vukovaru bila 93 maloljetna ratnika, ubijeno ih je 46.

U Domovinskome ratu poginulo je 402 djece, ranjeno ih je 1.044. Čak 5.497 djece ostalo je bez jednoga roditelja, a 74 bez oba.

Predstavljanje knjige uveličao je i Branko Čulić – Vukovarac sa svoje tri pjesme, te su po završetku večeri svi zajedno otpjevali pjesmu Croatio iz duše te ljubim – u zajedništvu, zagrljeni, kako nam je svima potrebno u ovim teškim danima.