Povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, u Zagrebu je održana završnica projekta Ponos Domovine – natjecanja učenika srednjih škola u poznavanju tema vezanih za Domovinski rat, hrvatsku povijest, zemljopis, kulturu i umjetnost, te u 5 sportskih disciplina.Projekt je pokrenula i organizirala braniteljska zadruga Studium iz Zagreba,uz pokroviteljstvo predsjednika Hrvatskog Sabora gosp. Luke Bebića.
U završnicu se, nakon kvalifikacijskog i polufinalnih natjecanja, plasiralo 9 ekipa po 3 člana iz Varaždina,Pregrade,Splita,Biograda,Širokog Brijega, te po dvije ekipe iz Zagreba i Vukovara.
Vukovar su ponosno predstavljali učenici Ekonomske škole Vukovar:Josip Podunajec, Leon Špiljar i Petar Džaja u ekipi „Grom“, te Kristijan Krajinović, Marinko Margarin i Mateo Jurčan u ekipi „Vučedol“.
Nakon pojedinačnog rješavanja testa znanja od 60 pitanja, te ekipnih rezultata iz sportskih disciplina: trčanja na 60 metara, skoka u dalj, pucanja iz zračne puške, pikada i leteće kuglane pobjedu je odnijela ekipa „Pauci“ iz Splita s 388 bodova, dok je izvrsno drugo mjesto pripalo ekipi „Grom“ iz Vukovara sa svega 2 boda manje. Treće mjesto je osvojila ekipa XI. zagrebačke gimnazije, a druga vukovarska ekipa „Vučedol“ osvojila je 7.mjesto.
Tijesan konačni rezultat pokazatelj je izjednačenosti i dobre pripremljenosti svih sudionika, pri čemu je malu prevagu odnijelo iskustvo pobjedničke ekipe,budući su oni ove godine maturirali u splitskoj IV. gimnaziji, dok su naši „ekonomci“ učenici drugog i trećeg, a Mateo Jurčan, najmlađi sudionik finalnog natjecanja, učenik je prvog razreda.
Proglašenje pobjednika i dodjela vrijednih nagrada održana je na Medvedgradu, na Oltaru Domovine, 25. lipnja, kao dio proslave Dana državnosti koju su organizirali Hrvatski branitelji grada Zagreba.Svečanost je svojim skladnim pjevanjem, mladošću i ljepotom uveličao zbor Ekonomske škole Vukovar pod ravnanjem profesorice Sanje Matičić, koji je dan ranije sudjelovao i na otvaranju izložbe učeničkih likovnih i literarnih radova na temu Domovinskog rata, u vestibulu Glavnog kolodvora u Zagrebu.
Ravnatelj Ekonomske škole Vukovar, profesor Ivan Penava, je istaknuo da su naši učenici , ne samo zbog sudjelovanja na natjecanju državne razine nego i zbog truda, poštenja i entuzijazma s kojim su prihvatili ovaj projekt, na ponos i školi i gradu Vukovaru.Time su pokazali da Domovinski rat i značaj Vukovara u Domovinskom ratu mlade generacije neće zaboraviti, već će ga s ponosom i zahvalnošću isticati.Posebno ga je razveselila i činjenica da su se u konkurenciji s gimnazijskim ekipama naši učenici ravnopravno borili, te su se pokazali fizički najspremniji jer su bili uvjerljivo najbolji u sportskim disciplinama.
Na kraju, uz čestitku pobjednicima i svim sudionicima , želimo našem zboru i natjecateljima vesele praznike i zasluženi odmor tijekom ljeta.
Tomislav Lešić, prof.

{gallery}vijesti/2011-06-28/01{/gallery}