Kategorija: Razne vijesti

prof. Krešimir Ivaniš, dia
Zagreb, 20. srpnja 2011.

 

-članovima Gradskog vijeća Grada Vukovara
-predsjednici Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara
-projektantu i suradnicima na glavnom projektu plivališta Vukovar,
-odgovornima za izgradnju javnog gradskog plivališta u Vukovaru i
-građanima Vukovara, sadašnjim i budućim investitorima i korisnicima javnog gradskog plivališta u Vukovaru

Otvoreno pismo



Poštovane gospođe i gospodo,

Početkom veljače 2010. godine na zahtjev Grada Vukovara recenzirao sam projektni zadatak, glavni projekt i studiju izvodljivosti, program sanacije i rekonstrukcije gradskog plivališta u Vukovaru.

Integralni tekst recenzije, analize i ocjene te prijedlog uputa za nastavak pripreme održive izgradnje javnog gradskog plivališta u Vukovaru, uručeni su i članovima Gradskog vijeća na prezentaciji u Vukovaru u lipnju o.g. a priložen je i ovom pismu.

O prijedloge iz recenzije, iako rađene u dobroj namjeri i strogo u okvirima struke, potpuno se oglušio neposredni investitor, Fond za obnovu i razvoj grada Vukovara.

U želji uspostave dijaloga i suradnje na izgradnji ove kompleksne javne građevine, nudim sažetak svog izlaganja na Gradskom vijeću Vukovara kao temu rasprave.

Jasnoća, ekonomičnost i forma otvorenog pisma, nalažu sažetost analize i ocjene.

Javno gradsko plivalište je namijenjeno građanima: djeci, učenicima, studentima, rekreativcima, starijima, korisnicima s posebnim potrebama pa i sportašima a Vaše, prema recenziranom projektu to nije niti može biti. Zašto?

Omjer korisnika je brojčano i vremenski 4/5 ne-sportaša prema 1/5 svih sportaša: plivača, vaterpolista, skakača, sinkronih plivačica, ronilaca,... Financijski je taj omjer još izraženiji jer ne-sportaši ako su i subvencionirani, veći dio plaćaju a sportaši ne. Minimalna i obavezna oprema javnih plivališta su: bazensko korito za praćakanje beba, bazensko korito za učenje plivanja i hidroterapiju te plivačko korito ili školjka za plivače, rekreativce i natjecatelje. Vukovaru se nudi jedino velika bazenska školjka.

Iako nisam stekao pravo uvida u novi, ipak prema proskribiranoj recenziji djelomično dopunjeni projekt, doznajem da i nadalje jedno jedino bazensko korito ili školjka, tako zvanih olimpijskih dimenzija služi svim vrstama korisnika uvođenjem pomičnog dna.

Pomičnim dnom, međutim, ne mogu se osigurati toplinske razlike, oprema i komfor neophodni pojedinim grupama korisnika. Učenje plivanja u velikom bazenskom koritu  nije provedivo niti dopustivo. Cijena obavezne razine sanitarnog komfora, cijena nabave, ugradnje, funkcioniranja i kompliciranog čišćenja ispod pomičnog dna čine i ovu dopunu neučinkovitim pokušajem spašavanja projekta.

Cijenim projektantovu muku s premalenom parcelom za smještaj olimpijske bazenske školjke ali podsjećam uvaženog kolegu da nakon mogućeg debakla imena i odgovornost svih osim autora projekta nestaju. Sasvim zasluženo. On jedini mora znati do kuda smije i može slijediti naloge i neodržive ambicije investitora.

Doprinos uspješnijem nastavku izgradnje ove Vukovaru važne i potrebne javne građevine, nastavljam i ovim putem, uz dobre želje i srdačne pozdrave, Vaš

Krešimir Ivaniš, dia