Kategorija: Razne vijesti

Društvo za pomoć mentalno retardiranim osobama Vukovar 17. rujna 2011. organiziralo je susret Udruga članica Hrvatskog saveza udruga osoba s mentalnom retardacijom pod nazivom GOLUBICA - 20 GODINA POSLIJE.

Predsjednik Društva za pomoć metalno retardiranim osobama Vukovar, Ivica Azenić upoznao je sudionike susreta, sa radom kluba Golubica u proteklih dvadeset godina.

Dva desetljeća u radu kluba za osobe s mentalnom retardacijom Golubica predstavlja jako dugi period, ali tek u posljednjih sedam godina počinje organizirani rad.

Početno smo se okupljali jednom tjedno po 2-3 sata, da bi se vrlo brzo zbog povećanja broja korisnika rad proširio na tri dana u tjednu, da bi od 2007. godine radili svih pet dana u tjednu. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti prepoznali su naš rad te pružili novčanu potporu u obliku prvo jednogodišnjeg projekta, potom višegodišnjeg programa.

Svjesni opravdanosti našeg rada, početkom 2009. godine, Grad Vukovar nam ustupa kvalitetan prostor bez naknade koji sami uređujemo i opremamo uz novčanu potporu Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi.

Realni planovi rada Društva, osiguran adekvatan prostor, kadrovski i ostali potrebiti uvjeti doprinijeli su da 12. svibnja 2010. godine kao prvi u Slavoniji i Baranji, a treći u RH, potpišemo Ugovor o međusobnoj suradnji sa Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi kojim dobivamo status pružatelja usluga za 20 osoba u socijalnoj skrbi u obliku poludnevnog boravka za osobe s mentalnom retardacijom starije od 21 godine (glavarina).

Trenutno je 15 osoba s MR temeljem rješenja Centra za socijalnu skrb uključeno u program, zaposlili smo 7 radnika i sa nekoliko osoba sklopili ugovor o djelu.

Klub Golubica svakodnevno okuplja do 18 osoba s mentalnom retardacijom starijih od 21 godine.

Prije dvadesetak dana od MZSS smo primili Rješenje da možemo pružiti uslugu u Socijalnoj skrbi - ORGANIZIRANOG STANOVANJA. Ovakvo rješenje, po našim spoznajama nema nitko u našoj županiji a samo dvije naše srodne Udruge to provode.

Za uspješan rad primili smo POVELJE od Grada Vukovara i od Vukovarsko - srijemske županije.

Ovakav uspjeh u radu, slobodno možemo reći jedinstven je u cijeloj lijepoj našoj, jer za 10-ak godina, od početnih 10-ak članova sada je po knjizi članstva evidentirano 213 članova od toga 82 nominalnih odnosno osoba s MR, a uz potporu radnika, roditelja i prijatelja učinjeno je sve što je u ovom trenutku moguće na ovoj razini, razini Udruge – civilnog sektora.

Jučer, 16. rujna dobili smo obavijest da smo ishodili lokacijsku dozvolu za izgradnju centra za osobe s mentalnom retardacijom u Vukovaru.

Susretu su nazočili predstavnici 15 Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom, i to iz: Bjelovara, Čakoveca, Daruvara, Đakova, Ivaneca, Koprivnice, Krapine, Nove Gradiške, Orahovice, Osijeka, Siska, Slavonskog broda, Vinkovaca, Zagreba i domaćini Vukovar sa više od 230 sudionika.

Pored narečenih Udruga susretu su nazočili i predsjednica Hrvatskog saveza udruga za osobe s mentalnom retardacijom Mirjana Jakovčev sa suradnicama, gradonačelnik grada Vukovara Željko Sabo, zamjenica gradonačelnika gospođica Danijela Stanković, Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i nacionalne manjine i predsjednik Gradskog vijeća grada Vukovara Tomislav Đanak.

Susret je otvorio i dao dozvolu za početak takmičenja Davor Azenić.

Sportska takmičenja su se održala u disciplinama: viseća kuglana, pikado i karike, a na samom skupu otvorena je mogućnost nastupa u glazbenoj disciplini PRVI GLAS SUSRETA.

Domaćini nisu pokazali „gostoljubivost" u takmičenjima pa su ostvarili pobjede ekipno u disciplini viseća kuglana i pikado, a zauzeli su drugo mjesto u karikama. Pored domaćina uspjeh su ostvarili i Koprivnica osvojivši prvo mjesto ekipno u disciplini - karike, i drugo mjesto ekipno u visećoj kuglani, Bjelovar je osvojio treće mjesto ekipno u disciplini karike, Slavonski brod je osvojio drugo mjesto ekipno u pikadu, Orahovica je bila treća u pikadu, a Zagreb je zauzeo treće mjesto ekipno u visećoj kuglani.

Poslije nastupa 10-ak pjevačica i pjevača, zbog kvalitete i izjednačenosti, moralo se pristupiti drugom nastupu njih šest „finalista", na kraju za PRIVI GLAS SUSRETA izabrana je Željka Pavušek iz Siska.

Lijepo vrijeme dozvolilo je da se sve aktivnosti provedu na otvorenom prostoru restorana Dom u Borovu naselju, što je doprinijelo da se takmičenja i sve ostale aktivnosti provedu u najboljem redu i na zadovoljstvo svih gostiju jer paralelno sa sportskim takmičenjima odvijalo se i takmičenje za izbor najboljeg pjevača pa je bilo plesa, pjesme i veselja napretek.

Poslije zajedničkog ručka i kraćeg druženja uz glazbu, gosti su išli u obilazak grada Vukovara.

Susret je održan pod pokroviteljstvom Vukovarsko - srijemske županije i grada Vukovara, te medijskim pokroviteljstvom Hrvatskog radio Vukovara.

{gallery}vijesti/2011-09-19/01{/gallery}