Povodom proslave stote obljetnice postojanja i rada Hrvatski veslački klub Vukovar održao je 11. svibnja u 18 sati svečanu sjednicu u Hrvatskom domu Vukovar. Uz brojne generacije klupskih djelatnika, vukovarskih veslačica i veslača, svečanosti su se odazvali i sjednicu uveličali brojni gosti i uzvanici, među kojima su bili ministar branitelja Predrag Fred Matić, istodobno i izaslanik dr. Ive Josipovića, predsjednika RH i pokrovitelja manifestacije, ministar znanosti, obrazovanja i športa Željko Jovanović, gradonačelnik Vukovara Željko Sabo, zamjenici gradonačelnika Vukovara Željko Pinjuh i Danijela Stanković, dopredsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Goran Bošnjak, dopredsjednik Hrvatskog veslačkog saveza Juraj Gamulin. Posebnu pozornost zaslužio je svojim dolaskom i Vukovarac Damir Martin, član proslavljenog hrvatskog četverca koji je na svečanost u rodni grad stigao s ocem Borisom, također nekadašnjim vukovarskim veslačem.

Predsjednik HVK Vukovar dr. Siniša Šijanović obraćajući se sudionicima svečanosti podsjetio je na povijesnu osnivačku sjednicu održanu 11. svibnja 1912. u dvorani tadašnje gradske igračnice Hotela Grand kao i na utemeljitelja i prvog klupskog predsjednika Artura Manča.

Predsjednik Šijanović je naglasio sva najznačajnija razdoblja u bogatoj povijesti vukovarskog veslanja, poput izgradnje Veslačkog doma 1924. godine, uništenog 1991. godine tijekom bitke za Vukovar ali danas posve obnovljenog na ponos kluba i grada čije ime s ponosom nosi. Spomenuo je aktualni predsjednik HVK Vukovar i prigodnu monografiju kluba, čiji je i autor, koja je objavljena kako bi se od zaborava zauvijek sačuvali brojni događaji, zaslužni veslački djelatnici, veliki rezultati vukovarskih veslačica i veslača te posebno imena 32 člana HVK Vukovar koji su tijekom Domovinskog rata položili svoje živote na oltar domovine.
-Hrvatski veslački klub Vukovar dao je veliki doprinos u procesu povratka tijekom mirne reintegracije, a na njihove kvalitetne rezultate koje postižu i danas, izuzetno smo ponosni-rekao je Željko Sabo, gradonačelnik Vukovara čestitajući rođendan.
Sjednicu je vodio Miroslav Škoro, o klupskoj povijesti detaljno je govorio Vedran Mlikota, a u kulturno-zabavnom programu sudjelovali su pjevački zbor Osnove glazbene škole OŠ Dragutina Tadijanovića pod ravnanjem Maje Dretvić i Branko Čulić-Vukovarac.

{gallery}2012/05/14/06{/gallery}