Dječji vrtić Vukovar 1 u suradnji s UNICEF-om
Radionice za roditelje "RASTIMO ZAJEDNO"

Poštovani roditelji – majke i očevi
• Jeste li se ikada zapitali kakav ste roditelj?
• Jeste li ikada pomislili da možete biti još bolji roditelj svome djetetu?
• Jeste li ikada pomislili da 'ne znate kako dalje' s djetetom?

Nizom istraživanjima utvrđeno je da se mnogo roditelja djece mlađe životne dobi bori s ovakvim i sličnim pitanjima. Dodajmo uz to i Konvenciju o pravima djeteta koja govori o odgovornosti roditelja prema djetetu – Vi ste odgovorni za djetetov rast, razvoj, zdravlje, sreću, uspjeh .... Veliko je to breme na roditeljskim leđima. Ali ono što je dobro za Vas kao roditelje i Vašu djecu je to da je društvo odgovorno pomoći Vama - roditeljima u odgoju Vaše djece.
Iz tih je razloga UNICEF u suradnji s partnerima razvio program radionica 'Rastimo zajedno' za roditelje djece do četiri godine starosti, nastao kao dio Programa za rani razvoj djece i poticajno roditeljstvo 'Prve 3 su najvažnije' unutar Projekta za podršku roditeljstva u zajednici.
Svrha programa radionica 'Rastimo zajedno' je omogućiti protok informacija, znanja, vještina i podrške roditeljima kako bi se roditeljima pomoglo u ispunjavanju roditeljskih odgovornosti i poticalo na rast i razvoj kako roditelja tako i djece.

Glavni cilj programa radionica 'Rastimo zajedno' je:
- stvoriti poticajno i osnažujuće okruženje u kojem bi roditelji s voditeljicama razmjenjivali svoje ideje o načinima na koji žive svoje roditeljstvo i načinima na koji se odnose prema svom djetetu
- omogućiti roditeljima da bolje upoznaju sebe kao roditelja te doznaju o drugim mogućim načinima odnošenja prema djetetu
- omogućiti roditeljima spoznaju znanstvenih stajališta o pozitivnoj interakciji roditelja i djeteta te o roditeljstvu na dobrobit djeteta i roditelja
Kome je program namijenjen?
Program radionica 'Rastimo zajedno' namijenjen je roditeljima djece do četiri godine starosti. Broj polaznika radionice je ograničen stoga se prijavite što prije (do 16. siječnja 2014.)
Tko provodi program?
Program radionica 'Rastimo zajedno' provodit će odgojiteljica i stručne suradnice dječjeg vrtića Vukovar 1, posebno educirane za vođenje programa radionica za roditelje 'Rastimo zajedno'.
Trajanje programa?
Program ćemo provesti kroz 11 radionica – jednom tjedno po dva sata.
Mjesto i vrijeme održavanja programa?
Program radionica 'Rastimo zajedno' provodit ćemo u prostorima Centralnog objekta (Eugena Kvaternika 27), srijedom od 16.30 do 18.30. S prvom radionicom započinjemo u srijedu, 22.siječnja 2014.

Program je za roditelje u potpunosti besplatan. Tijekom svake radionice polaznici će dobiti pisane priloge vezane uz temu radionice.
Program je do sada prošlo preko 2500 roditelja diljem Hrvatske, između ostalih i roditelji čija djeca pohađaju PO Mitnica. Evo nekih izjava polaznica i polaznika radionica:
• 'U teorijskom izlaganju sam našla potvrdu svog dobrog odnosa s djetetom.'
• 'Sviđa mi se što svatko ima pravo reći što misli i želi'
• 'Dobar osjećaj učenja uz zabavu i druženje'
• 'Činilo mi se napornim dolaziti svaki tjedan po dva sata, ali sad mi je žao što je gotovo. Vrijeme je proletjelo!'
• 'Od ovih radionica sam narasla kao roditelj. To je kao kad idete u teretanu pa dobijete mišiće.'
Poštovani roditelji, omogućite si dva sata tjedno za promišljanje o vlastitom roditeljstvu uz stručno vođenje i ugodno druženje s ostalim roditeljima i voditeljicama. Budite dio grupe roditelja koji kritički promišljaju i vrednuju svoje roditeljstvo, budite dio onih koji će svojim stilom roditeljstva pomoći drugima, ali i onih koji će biti otvoreni za druge i drugačije stilove roditeljstva. Budite dio roditelja koji će dvosatnim radionicama kroz 11 tjedana riješiti određene odgojne dileme i uspostaviti kvalitetniji odnos sa svojim djetetom. A to je, morate priznati, mali zalog za tako vrijedan cilj.

S poštovanjem, tim DV Vukovar 1 "Rastimo zajedno"
(Za sva pitanja dostupni smo na broj 099 225 – 4644)