Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je iznio završne detalje vezano za organizaciju manifestacije Svečane Sinjske alke koja će se u Vukovaru održati 6. svibnja 2017. godine. Konferenciji su nazočili Stipe Jukić, predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj, Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Sinj i pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara Marina Sekulić.
„Svečana Sinjska alka povijesni je događaj i potvrda velikog prijateljstva koje se razvilo između Sinja i Vukovara. Kako i sama Povelja kaže, Vukovar i Sinj gradovi su povezani slavnim bitkama naše povijesti i oba su grada simboli obrane domovine. Velika mi je čast i zadovoljstvo kao gradonačelnik sudjelovati u ostvarenju ovog iznimnog događaja koji sa sobom nosi težak organizacijski zadatak, ali veliki značaj za čitavu Hrvatsku. Još jednom će Sinj i Vukovar ujediniti cijelu domovinu i dijasporu te je upravo to poruka koju želimo poslati održavanjem ove svečanosti," rekao je gradonačelnik Penava naglašavajući kako je riječ o spektaklu te da sudjelovanjem u tome svaki čovjek ugrađuje mali dio sebe u hrvatsku povijest.
Gradonačelnik Penava pozvao je sve građane Republike Hrvatske, Hrvate u dijaspori, sve ljude koji vole kulturu, povijest, tradiciju da se priključe ne samo na dan održavanja Svečane Sinjske alke nego i u danima koji prethode samoj manifestaciji. Naime, Vukovar već živi s Alkom. Kako napreduju pripreme za događaj tako i temperatura raste. Od 1. travnja na snazi je posebna regulacija prometa, a i cijeli se grad uređuje u motivima Alke. Ovom je prilikom gradonačelnik Penava još jednom zamolio građane za razumijevanje i zahvalio im se za strpljenje koje će iskazati u novim uvjetima prometovanja.
Također, gradonačelnik je najavio kako se, prema procjenama policije, na sam dan održavanja Svečane Sinjske alke u Vukovaru očekuje 20 000 posjetitelja tako da su svi smještajni i ugostiteljski kapaciteti popunjeni. Iako će na tribinama biti 4047 sjedećih mjesta, na Trgu Republike Hrvatske bit će postavljen led ekran preko kojega će svi zainteresirani moći pratiti direktan prijenos.
Sama manifestacija iznosit će oko 2 milijuna kuna, no osim velikog broja sponzorskih sudjelovanja iznos je već prepolovio Grad Zagreb donirajući tribine i boksove za konje.
„Održavanje Svečane Sinjske alke u Vukovaru predstavlja ne samo povijesnu povezanost 1715. i 1991. godine nego i jedinstvo hrvatskog istoka i juga. Riječ je o priči utemeljenoj u prošlosti, no namijenjena je budućnosti. Trčanje Svečane Sinjske alke u Vukovara dar je ne samo Vukovarcima nego i svim domoljubima koji u srcima nose 1715. i 1991. godinu. Alka u Vukovaru stoga će biti posvećena upravo svim hrvatskim braniteljima," objasnio je Stipe Jukić predsjednik Viteškog alkarskog društva Sinj koji je naglasio kako je ovo četvrti puta da se Alka trči izvan Sinja, ali po prvi puta se održava izvan Sinja voljom i odlukom naroda, a ne po političkoj direktivi.
Na konferenciji za medije premijerno je predstavljen i spot koji će se od danas moći vidjeti na HRT-u.
„Ovu će povijesnu prigodu izravno prenositi HRT. Kao generalni sponzor podržava nas tvrtka Prvo plinarsko društvo, a medijski pokrovitelji su nam Hrvatski radio Vukovar i Vukovarske novine," istaknula je pročelnica Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić koja je najavila početak prodaje ulaznica za srijedu, 5. travnja. „Prodaja ulaznica kreće istovremeno u Turističkoj zajednici grada Vukovara i u Sinju u Muzeju Sinjske alke. Cijena ulaznica u pretprodaji bit će 50 kn, a od 18. travnja kreće i internet prodaja na platformi Discover Vukovar te će tada cijena biti 100 kn," objasnila je pročelnica Sekulić.
Sve informacije o prodaji ulaznica bit će dostupne na službenim internetskim stranicama Grada Vukovara, prihod od ulaznica bit će doniran Centru za odgoj i obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju „Juraj Bonacci" Split, podružnica Sinj.
Slavodobitnik Svečane Sinjske alke i njegov alkarski momak primit će priznanje i dar pokroviteljice predsjednice Republike Hrvatske, a iz ruku gradonačelnika Vukovara primit će prepoznatljiv statusni simbol slavonske tradicije i čuvar kulturne baštine - dukat načinjen posebno za ovu priliku
Ivan Nasić, tajnik Viteškog alkarskog društva Sinj istaknuo je kako su i u Sinju pripreme u punom zamahu.
„Alkari, alkarski momci, konji i glazba u pripremama su za sudjelovanje na Svečanoj Sinjskoj alci u Vukovaru, a bit će u Vukovaru desetak dana prije same manifestacije gdje će ih građani moći svakodnevno vidjeti," istaknuo je Nasić,
„Pozivamo sve domoljube i ljubitelje hrvatske kulture i tradicije da nam se pridruže u ovome povijesnome trenutku te s nama još jednom proslave hrvatsko zajedništvo. Izražavamo dobrodošlicu svima koji žele posjetiti Vukovar u ovoj povijesnoj prigodi te vjerujemo kako će biti iznimno zadovoljni vukovarskom gostoljubivošću," zaključio je gradonačelnik Penava.