Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je obilježavanju Dana grada Varaždina i njegova zaštitnika svetog Nikole. Proslava su se pridružili i drugi uvaženi gosti kao što su potpredsjednika vlade Predraga Štromara, saborski zastupnici, predstavnici Varaždinske županije na čelu sa županom Radimirom Čačićem, biskup Josip Mrzljak, japanski i mađarski veleposlanici te operna diva Ruža Pospiš Baldani.

Ovom prilikom Grad Varaždin i Grad Vukovar potpisali su Povelju o prijateljstvu i suradnji koja je na formalni način povezala dva hrvatska barokna grada čije je prijateljstvo začeto u teškim danima Domovinskog rata.

„U modernoj povijesti zajednički smo sudjelovali u ostvarenju samostalne i neovisne Republike Hrvatske. Poznata je uloga Varaždinaca u Domovinskom ratu koji su osvajanjem vojarni i oslobađanjem grada od JNA doprinijeli naoružavanjem snaga Hrvatske vojske. No, ono po čemu će Vukovarci zauvijek pamtiti Varaždince je pomoć koju su iskazali u najgorim trenutcima za naš grad," istaknuo je u svome obraćanju gradonačelnik Penava

Grad Varaždin i Grad Vukovar povijesna su obrtničko-trgovačka, ali i kulturna središta županija u kojima su pogodni uvjeti života od davne prošlosti privlačili stanovništvo koje je u njima razvijalo civilizacijska postignuća na koristi čitavoj Hrvatskoj.

U svome se govoru gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok usmjerio na mlade koji napuštaju Hrvatsku rekavši kako u prošlosti heroji nisu bili samo ratnici, nego i svi oni koji prekoračuju granice svojih sposobnosti.

„U ratu su heroji bili naši branitelji - a u miru to su poduzetnici, nastavnici, liječnici i drugi. Sami sebi možemo biti najveći neprijatelji ako budemo kao sluge i sobari, koji ne prepoznaju heroje," rekao je Čehok kritizirajući tako trend odlaska mladih u inozemstvo.

Potpisana Povelju o prijateljstvu i suradnji naših gradova došla je kao kruna dugogodišnjeg prijateljstva, ali i dodatno osiguranje kvalitetne suradnje, projekata i razmjene iskustava koja naše gradove očekuje u zajedničkoj budućnosti.