"Kada smo po prvi puta osvojili povjerenje naših sugrađana obećali smo im bolji Vukovar. Danas, tri godine poslije, Vukovarci svjedoče potpuno novom Vukovaru – ostvarili smo niz projekata koji su drastično utjecali na poboljšanje kvalitete života i standarda naših sugrađana. Vukovar danas ima najsuvremeniji bazen i novu modernu tržnicu koja priliči trgovačkome središtu. Po davanjima za obitelj, mlade i druge socijalne mjere prvi smo u državi, a za poticaje gospodarstvenicima smo treći u državi. Vukovaru smo otvorili nove perspektive, a u pripremi su brojne druge," rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava.

Neki od novih projekata koji su u pripremi ili tijeku svakako su obnova Vodotornja, izgradnja Gradskog stadiona, obnova Hotela Dunav i prenamjena u konferencijski centar, izgradnja Arheološkog parka, dodatna sredstva iz europskih fondova namijenjena poticajima za poduzetnike. Svi ovi projekti, već ostvareni i oni koji će se ostvariti za vrijeme ovoga mandata, donose ne samo poboljšanje kvalitete života građana nego i podizanje našega grada na novu razinu koja dalje rezultira direktnim otvaranjem novih radnih mjesta, ali i pojačanom gospodarskom i turističkom aktivnošću
"Zadali smo si cilj i idemo u dobrome smjeru, jakim tempom koji u nadolazećem periodu nastojimo i pojačati. U svrhu toga i ostvarenja svih zadanih ciljeva i vizija za naš grad, potrebno je sustav učiniti što efikasnijim te sredstva koja su nam na raspolaganju pažljivo izbalansirati. U vidu toga, kada govorimo o racionalizaciji troškova prvenstveno mislimo na to da želimo znati gdje svaka proračunska kuna odlazi i zašto. Ako zaista želimo podići Vukovar na razinu na koju smo se obvezali i za koju smatramo da je Vukovarci zaslužuju, onda ne možemo odstupati od strategije koja je polučila rezultate i koju su građani prepoznali te na prethodnim izborima ocijenili pobjedničkom.," objasnio je gradonačelnik podsjećajući kako ova strategija prvenstveno uključuje razvijanje detaljnog sustava upravljanja Gradom, a koja se provodila već u prvome mandatu kada je od 1.1. 2015. godine plaća gradonačelnika i ostalih dužnosnika smanjena za 8%, reducirana materijalna prava službenika i namještenika gradske uprave i proračunskih korisnika što je dovelo do uštede od milijun kuna na godišnjoj razini. Također, broj službenih gradskih automobila reduciran je s 13 na 6.

"Odlučili smo se kako ćemo u svrhu preusmjeravanja sredstava na strukturne projekte od značaja za sve građane „prvo pomesti ispred vlastitog praga" i krenuti od sebe te su zato provedene navedene uštede. Djelatnici Grada Vukovara rade vrhunski posao i zaista su servis građanima, no budući da želimo ostvariti najproduktivniji mogući sustav odlučili smo se na promjenu koeficijenata kako djelatnicima tako i gradonačelniku i ostalim dužnosnicima te će ova promjena dovesti do godišnje uštede od 1,3 milijuna kuna.Također, zatražili smo reviziju koja će nam prikazati cjelovitu sliku stanja u svim gradskim tvrtkama i ustanovama te ćemo sukladno tome moći ustanoviti novi sustav upravljanja koji će nas dovesti do najboljeg mogućeg Vukovara," istaknuo je gradonačelnik objašnjavajući kako će se ovaj novi sustav u konačnici će odraziti pozitivno na građane Vukovara. Mjere koje su do sada građani uživali i prava koja su ostvarivali bit će detaljno analizirane te će se proračunski novac raspoređivati sukladno sustavnoj analizi i potpunim podacima. Ovakav je pristup do sada doveo do ukidanja mjere besplatnog prijevoza studenata u Osijek, smanjenje sredstava namijenjenih sportskim udrugama te uvođenja sustava potvrđivanja karata za besplatni gradski prijevoz građana starijih od 65 godina. Isto tako, taj je isti sustav iznjedrio 4 milijuna kuna poticaja za poduzetnike, povećanje naknada za novorođenčad, besplatne udžbenike, bilježnice i preobuku za osnovnoškolsku djecu te novu mjeru sufinanciranja režijskih troškova obiteljima s troje i više djece.
"Ovo je program, način i sustav koji smo prezentirali našim građanima i oni su ga svjesno odabrali ne skrivajući svoje zadovoljstvo pri tome. Od nas bi bilo krajnje neodgovorno odustati od njega kao i od ciljeva koje smo si zadali te smjera koji smo prezentirali. Također, smatramo kako je krajnje neodgovorno i neetično ne znati gdje je, zašto i za čega otišla svaka kuna proračunskih sredstava ili sredstava namijenjenih građanima Vukovara.
Moja odgovornost kao gradonačelnika je uspostaviti sustav upravljanja Gradom koji će kao posljedicu imati najbolji mogući Vukovar i to na najefikasniji način. Vukovarci su mi povjerili ovu odgovornost i povjerenje kako ću Vukovarom upravljati na dobrobit svih građana te ću to povjerenje opravdati," zaključio je gradonačelnik.