Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj se osvrnuo na navode Živoga zida o ugovorima direktora gradske tvrtke Vodovod grada Vukovara.
„Riječ je o ugovoru potpisanom od strane skupštine Vodovoda grada Vukovara iz 2011. godine kojega je potpisao gospodin Tomislav Džanak, dakle isti je potpisan u mandatu gradonačelnika Željka Saboa te zapravo predstavlja ugovor iz snova jer su njime definirana silna prava bez ikakvih obveza i to isključivo za tvrtku Vodovod koja je jedina od gradskih tvrtki imala ovakav ugovor. Zbog niza propusta u radu i prije svega nepovjerenje prema direktorici koja je bila u stanju imati jedan ovakav ugovor, ja kao gradonačelnik Grada Vukovara, ali u ulozi skupštine društva raskinuo sam taj isti ugovor. Prethodno, u rujnu 2016. godina zatražio sam od Županijskog državnog odvjetništva u Vukovaru očitovanje o postojanju elemenata kaznenog djela i o zakonitosti ugovora. Nakon toga, u svibnju 2017. godine uslijedilo je raskidanje ugovora s direktoricom Vodovoda po čemu smo se našli na sudu na kojemu smo kao skupština i gradska uprava osporili taj ugovor te se nastavljamo boriti da ne nastane dodatna šteta po tvrtku Vodovod, Grad Vukovar i njegove građane.
O tome kakve ljude imenujemo na čelna mjesta i što od njih kao gradonačelnik očekujem najbolje govore činjenice da su nakon smjene gospođe Zebec na čelna mjesta te iste tvrtke postavljene dvije osobe. Prvo je to bio gospodin Martinović, a nakon njega gospodin Tišov. Gospodin Martinović je bio kratko vrijeme, no njegovim je dolaskom ugovor poprimio oblik kakav imaju i ostali direktori gradskih tvrtki koji se ponašaju na način i po normama koje promoviramo, a najbolje će se očitovati kakvi su to standardi po tome što je gospodin Martinović temeljem tog istog ugovora imao pravo na otpremninu šest mjesečnih bruto plaća koju je naravno prilikom odlaska na drugo radno mjesto ostavio, odnosno odrekao se toga prava i novac ostavio gradskoj tvrtki. Na njegovo je mjesto došao aktualni direktor Vodovoda grada Vukovara i to s mjesta tehničkog direktora gradske tvrtke Komunalac te isto imao navedeno pravo konzumirati u svojoj dotadašnjoj tvrtki, no također ga se svojevoljno odrekao. Zaključak koji ja mogu izvesti iz ove žalosne i ironične priče, koja više govori o Živom zidu i njegovim akterima na vukovarskoj sceni, je taj da dok sam ja kao gradonačelnik skupa sa svojim suradnicima uvodio najviše moralne standarde u poslovanje gradske uprave i gradskih tvrtki, rušio dotadašnje loše prakse i ljude koji su ih provodili, Živi zid ih je za to vrijeme branio pokušavajući poentirati jednako kako to i danas čine," rekao je gradonačelnik Penava te pročitao facebook objave sa stranice Živoga zida koje potvrđuju ove navode.
„Jedino je logično upitati se za što se to točno Živi zid zalaže kada cijelo vrijeme brani otpremninu od preko milijun kuna dok istovremeno vrijeđa ljude koji se odriču istoga prava u desetorostruko manjim iznosima. Pitanje je što to točno Živi zid promovira i koje vrijednosti promiče," zaključio je gradonačelnik Penava ističući kako je jasno vidljivo tko radi transparentno i savjesno za dobrobit našega grada, a tko mulja, galami i štiti sve ono što nije bilo ispravno.