Delegacija Grada Vukovara na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom prisustvovala je obilježavanju Dana sjećanja 2018. na hrvatske žrtve Drugog svjetskog i Domovinskog rata odžačkog i podvučjačkog kraja u Odžaku (BiH). Ovom je prilikom potpisana Povelja o prijateljstvu i suradnji između Grada Vukovara i Općine Odžak.
Ovom su Poveljom Grad Vukovar i Općina Odžak izrazili namjeru da svoju partnersku suradnju nastave promocijom Grada Vukovara u Bosni i Hercegovini i Općine Odžak u Hrvatskoj te razmjenom službenih delegacija obiju jedinica lokalne samouprave na područjima kulturne suradnje, suradnje na području gospodarstva, razmjene informacija na području komunalnog uređenja, suradnje na području turizma, sportske suradnja, suradnje između škola, djece i mladeži, suradnje udruga građana te povezivanja s drugim europskim gradovima.
„Ne želimo da naše prijateljstvo ostane samo na formalnim posjetama, nego zaista želimo razviti suradnju na različitim vrstama projekata te se zajednički razvijati," rekao je načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković.
„Vukovar i Odžak povezani su tragičnim događajima svoje prošlosti, no danas smo usmjereni na budućnost te vjerujem kako će ova suradnja uroditi pozitivnim plodovima na različitim poljima djelovanja," istaknuo je gradonačelnik Penava.
Manifestaciji su nazočili veliki broj gostiju i dužnosnika. Uz dr. Dragan Čovića bili su također, konzul RH u BiH (Tuzla) Ivan Bandić, Žana Ćorić iz Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Mato Jozić ministar u Vladi Federacije BiH, Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske sa ministrima u Vladi ŽP, Joso Marković, predsjednik Skupštine Županije Posavske te općinski dužnosnici, predstavnici institucija i brojni građani.
U Spomen parku odana je počast i svečano otvoreno Spomen obilježje na kojem se nalazi 3.404 imena stradalnika, a blagoslovio ga je kardinal Vinko Puljić koji je potom predvodio svetu misu. Uz Spomen obilježje kao i uz središnji križ na Nujića groblju izaslanstva su položila vijence i zapalila svijeće.
Po završetku obilježavanja načelnik Ivanković delegaciju Grada Vukovara poveo je u obilazak izgradnje mosta preko rijeke Save.