Obilježena je 27. obljetnica ustroja postrojbe 4. bojne 3. gardijske brigade. Organizator obilježavanja ustroja ove postrojbe bila je Udruga branitelja 4. Bojne Vukovarske 3. Gardijske brigade, na čelu sa predsjednikom udruge Perom Perićem. 4. Bojna 3. Vukovarske brigade ZNG-e službeno je formirana 15. lipnja 1991. godine u objektima VUPIK-a , između Sotina i Opatovca. Tada je imala 306 pripadnika od kojih su 84 položila svoje živote u obrani Vukovara, a njih oko dvije stotine ranjenih i proživjelo je mučeništvo u srpskim koncentracijskim logorima.
U spomen na ovu postrojbu Hrvatske vojske i u počast njezinim poginulim pripadnicima i članovima obitelji hrabrih hrvatskih branitelja Obilježavanje je započelo na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odavanjem počasti žrtvama polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Počast su odala brojna izaslanstva, a molitvu je predvodio vukovarski gvardijan fra Ivica Jagodić. Na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata grada Vukovara polaganjem vijenaca počast su odala brojna izaslanstva na čelu s organizatorima, Udrugom branitelja 4. bojne vukovarske 3. gardijske brigade. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava sudjelovao je u obilježavanju položivši vijenac u svojstvu izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Vijence su također položili izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića saborska zastupnica Marijana Balić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar branitelja Tomo Medved, u ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske vijenac je položio i počast odao brigadir Željko Šikić, u ime Vukovarsko-srijemske županije zamjenik župana Damir Barna, a u ime Grada Vukovara zamjenici gradonačelnika Ivana Mujkić i Marijan Pavliček skupa s članovima Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara.
Gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je važnost i doprinos ove brigade u obrani grada Vukovara 1991. godine podsjećajući kako je 4. bojna prva profesionalna postrojba ustrojena već u samom začetku rata.
"Vrijednost i sjećanje na Domovinski rat uvijek mora biti u nama te se upravo na ovim obljetnicama prisjećamo svih onih koji su se žrtvovali za slobodnu Hrvatsku. Upravo zato što su njezini pripadnici bili na prvim crtama obrane grada, Vukovar je toliko dugo uspješno odolijevao napadima agresorske vojske. Nažalost, zbog stalne izloženosti napadima, postrojba je pretrpjela i velike gubitke. Danas smo tu kako bi se prisjetili njihovog uspješnog i značajnog ratnog puta, ali i prisjetili i sačuvali uspomenu na sve one koji više nisu s nama," rekao je Penava
Obilježavanje se nastavilo Svetom misom i svečanom akademijom prigodnim obraćanjima i spomenom na ratni put ove brigade koja je zbog svog iznimnog doprinosa u Domovinskom ratu nositeljica i jednog od najvećih odlikovanja Republike Hrvatske, odlikovanja „Nikole Šubića Zrinskog". Također, obiteljima pripadnika postrojbe uručene su monografije o bojni.
"Osnovani smo u lipnju 1991. i obranom grada zapovijedali smo do 2. rujna. Za to vrijeme naši pripadnici srušili su prva tri neprijateljska zrakoplova u Domovinskom ratu. Točnije, 24. kolovoza srušili smo dva zrakoplova i tog dana je i službeno započeo rat u Vukovaru. Pripadnici naše postrojbe u navedenom su razdoblju na sebe preuzimali sve borbene zadaće u obrani grada Vukovara, glavne odgovornosti su bile naše, uništili smo i deset oklopnih vozila i puno neprijateljske žive sile," naglasio je u svom obraćanju Pero Perić.