Na Dan pobjede nad fašizmom i Dan Europe 9. svibnja, gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. gđa Genka Georgieva, predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske kao i Ministarstva obrane Republike Hrvatske položili su vijence i zapalili svijeće na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru te time odali počast svim poginulim bugarskim vojnicima i časnicima.

Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru pokopano 1029 bugarskih vojnika koji su se borili na strani antifašističke koalicije i koji su stradali u završnim operacijama na kraju Drugog svjetskog rata.

Veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Nj. E. gđa Genka Georgieva istaknula je kako veliku važnost predstavlja činjenica što na današnji dan počast bugarskim žrtvama koje su stradale u završnoj fazi Drugog svjetskog rata mogu odati upravo u Vukovaru, a time se ujedno pokloniti i svim hrvatskim žrtvama stradalima u Domovinskome ratu. „Sve te žrtve dale su svoj život za našu novu ujedinjenu Europu koja je svjetski simbol demokracije, humanizma i slobode. Zbog toga smo zahvalni što su danas s nama i predstavnici Ministarstva obrane, Ministarstva vanjskih i europskih poslova te naravno Grad Vukovar kojemu smo jako zahvalni za svu brigu koju polaže za naše bugarsko groblje zbog čega danas ovdje možemo dostojanstveno odati počast" navodi Veleposlanica.

Nakon ceremonije polaganja vijenaca i odavanja počasti, u uredu gradonačelnika Grada Vukovara uslijedio je sastanak kojemu su nazočili gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Marijana Grubišić, ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović te ravnatelj Luke Vukovar Marijan Kuprešak, dok su uz veleposlanicu Republike Bugarske sastanku nazočili i prva tajnica Ureda za gospodarstvo i trgovinu Republike Bugarske u RH Mirella Tasseva i predsjednik Bugarske zajednice u RH Rasko Ivanov.

„Nakon ožujka i nastupnog posjeta, danas se ponovno susrećemo i imali smo priliku pričati o konkretizaciji naše suradnje. Na sastanku smo imali mogućnost upoznati se s gospodarskim potencijalima grada Vukovara i planovima za budući razvoj, uključujući mogućnosti novih sastanaka i naravno investicija" istaknula je veleposlanica Genka Georgieva nakon sastanka, a navela je i kako je na bilo riječi i o turizmu, poljoprivredi i povećanju robne razmjene.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava iskazao je zadovoljstvo ponovnim posjetom, čime se otvorila prilika za razgovor o konkretnim stvarima. „Ovim sastankom smo uspjeli detektirati naše mogućnosti za daljnju suradnju. Kao grad na Dunavu i sukladno činjenici da je Bugarska podunavska zemlja susrećemo se s povoljnom situacijom, ali i izazovom na kojem trebamo raditi u gospodarskom smislu. Napravili smo razmjenu informacija na kojim je poljima gospodarstva suradnja najpovoljnija, koji su to gradovi i tvrtke s kojima z početak trebamo krenuti u priču. Već smo detektirali i određenu vrstu roba koja ide preko Luke Vukovar za Republiku Bugarsku jer je to priča koju trebamo razvijati" ističe Penava te navodi kako će uslijediti susreti na ovoj razini, ali i s gospodarstvenicima, a vođeni su i razgovori o mogućnosti zajedničkih nastupa prema većim tržištima kako bi zajedničkom suradnjom profitirale obje strane.