×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/09/16/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/09/16/01

{gallery}2014/09/16/01{/gallery} Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata organizirala je 15. rujna obilježavanje stradanja žrtava u Domovinskom ratu na području gradske četvrti Sajmište.
U ime organizatora prigodno se obratila Jelena Zera Gavrić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja je podsjetila kako su se tijekom velikosrpske agresija 1991. godine na području Sajmišta 1991. godine vodile žestoke borbe u kojima je uz branitelje stradalo i brojno civilno stanovništvo.
Svima njima odana je počast polaganjem vijenaca na spomen-obilježje masovne grobnice u Novoj ulici na Sajmištu, koje je svečano otkriveno 25. rujna 2012. godine u spomen i sjećanje na 12 hrvatskih branitelja i civila pogubljenih u agresiji na Hrvatsku i ekshumiranih iz jedne masovne i dva pojedinačna grobišta na tom području. Žrtvama na Sajmištu u ime Grada Vukovara poklonili su se Ivan Penava, gradonačelnik i Igor Gavrić, predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara. Molitvu za žrtve predvodio je vlč. Mato Martinković, župnik župe BDM Kraljice mučenika u Vukovaru.
Gradonačelnik Ivan Penava kazao je kako je teško izdvojiti u kojoj su se gradskoj četvrti Vukovara 1991. godine događali žešći napadi, veća razaranja i stradavanja.
-Neosporno je da su se upravo na Sajmištu odigrale neke od najznačajnijih bitki u kojima su hrvatski branitelji branili dvorište po dvorište, kuću po kuću. Imam osjećaj da svih ovih godina priča o herojskoj obrani Sajmišta nije dovoljno i detaljno ispričana i prezentirana u javnosti. Upravo stoga danas smo tu kako bi se prisjetili svih hrvatskih branitelja koji su uz naše Vukovarce, dolazili braniti naš grad iz svih krajeva Hrvatske, pa i šire. Mnogi su na Sajmištu položili svoj život za obranu Vukovara i samostalnost Republike Hrvatske i naša je obveza nikad ih ne zaboraviti – istaknuo je gradonačelnik Penava.