×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/10/16/06
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/10/16/06

{gallery}2014/10/16/06{/gallery} General-bojnik Blago Zadro poginuo je 16. listopada 1991. Godine u Vinogradskoj ulici pokošen neprijateljskim rafalom. Obrana grada Vukovara ostala je bez hrabrog i odlučnog zapovjednika i jednog od najpoštovanijih zapovjednika Domovinskog rata za nezavisnost Republike Hrvatske.
Na mjestu vječnog počivališta general-bojnika Blage Zadre na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata Vukovar počast su odali članovi obitelji Zadro, Ministarstvo obrane i Oružanih snaga RH, Zapovjedno stožerna škola Blago Zadro, UHBDDR – Klub branitelja Trpinjska cesta 1991., Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vukovar i braniteljske udruge Grada Vukovara, veterani 5. gardijske brigade „Sokolovi", HDZ grada Vukovara, HSP dr. AS grada Vukovara, OŠ Blago Zadro kao i mnoga druga izaslanstva. Nakon polaganja vijenaca molitvu su predvodili vlč. Mato Martinković, župnik župe Kraljice mučenika, fra Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika i kapelan-vikar fra Marijan Glamočak.
Obilježavanje je zatim nastavljeno u crkvi Gospe Fatimske u Borovo naselju, gdje je služena sveta misa zadušnica za general-bojnika Blagu Zadru i sve poginule, ubijene i nestale branitelje Vukovara u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio fra. Vjenceslav Janjić, župnik župe sv. Josipa Radnika. Prigodni program održan je zatim na Trpinjskoj cesti kod spomen-biste Blago Zadro gdje su o liku i djelu legendarnog zapovjednika govorili Zvonko Milas, predsjednik UHDDR i saborski zastupnik, Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara i Božo Galić, župan vukovarsko-srijemski.
„Očekivanje svih nada u Hrvatskoj u jesen 1991. godine bilo je u Vukovaru. Blago je bio divan obiteljski čovjek, izniman zapovjednik koji je poginuo za obitelj-Hrvatsku!" rekao je Blagin suborac Zvonko Milas. „Vrlina je kao pojam univerzalna kategorija. Teško je govoriti o Blagi Zadri, a kada govorimo onda mislimo na ljubav, hrabrost, promišljenost, vjeru, viziju, ljudske i božanske kategorije koje su gotovo nemjerljive. Blago Zadro ostavio je iza sebe veliko djelo. Hvala mu!" rekao je gradonačelnik Ivan Penava. Župan Božo Galić zamjerio je što na obilježavanju tužne obljetnice nema nikog iz državnog vrha što jasno pokazuje odnos sadašnje vlasti u Republici Hrvatskoj.
Predstavnici branitelja Dubrovnika uručili su gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi spomen-ploču koja će biti postavljena na mjestu tragične pogibije general bojnika Blage Zadre u Vinogradskoj ulici
Program su obogatili svojim radovima i izvedbama učenici OŠ Blage Zadre iz Borovo naselja i vukovarski branitelj Branko Čulić svojom najnovijom pjesmom o 204. vukovarskoj brigadi. Obilježavanje tužne obljetnice organizirao je Grad Vukovar sa UHBDDR –Klub branitelja i dragovoljaca „Trpinjska cesta 1991".