×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2014/12/22/04
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2014/12/22/04

{gallery}2014/12/22/04{/gallery} Sveučilište u Zagrebu i Grad Vukovar sklopili su Sporazum o suradnji 22. prosinca 2014. godine. U gradskoj vijećnici Grada Vukovara Sporazum su potpisali prof.dr.sc. Damir Boras, rektor zagrebačkog Sveučilišta i Ivan Penava, prof., gradonačelnik Grada Vukovara.

„Smisao potpisivanja Sporazuma sa Sveučilištem u Zagrebu koje je nositelj razvoja u Republici Hrvatskoj je uključivanje Sveučilišta u razvoj Grada Vukovara i maksimiziranje potencijala koje imamo. Mogućnosti za suradnju su velike i na nama je da ih prepoznamo" – ističe gradonačelnik Penava.

Sveučilište u Zagrebu stavit će Gradu Vukovaru na raspolaganje informacije i znanja koja mogu pridonijeti razvoju Vukovara te pružati stručnu pomoć na projektima Grada i obrazovanju kadrova, imajući u vidu niz problema s kojima se Vukovar susreće. „Prihvatio sam inicijativu prorektora prof. dr. sc. Šimprage te sa zadovoljstvom predložio suradnju Gradu Vukovaru - suradnju u znanosti i istraživanju, na području gospodarstva i u tehnološkom transferu. Osmisliti ćemo program kako bi potaknuli aktivnosti koje do sada nisu imale dovoljan zamah, a Gradu na raspolaganje stavljamo sav naš potencijal i resurse." naglasio je rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Boras, dodajući kako nema grane u kojoj Sveučilište ne može pružiti pomoć razvoju Vukovara.

Prema Sporazumu strane potpisnice izražavaju spremnost surađivati na: razvoju znanstvenih i stručnih potencijala Grada Vukovara; razvoju umjetničkih i kulturnih potencijala Grada Vukovara; razvoju inovacija i prijenosa znanja i tehnologija u gospodarstvu Grada Vukovara; razvoju ljudskih potencijala zaposlenih u gradskoj upravi i ostalim obrazovnim, znanstvenim, umjetničkim i kulturnim ustanovama Grada Vukovara; realizaciji zajedničkih stručnih i znanstvenih istraživanja; realizaciji zajedničkih gospodarskih programa i projekata te u ostalom potencijalu od zajedničkog interesa.

O provedbi Sporazuma skrbit će Odbor za suradnju, sastavljen na paritetnoj osnovi, koji će mjerodavnim tijelima Sveučilišta u Zagrebu i Grada Vukovara svake godine predlagati realizaciju pojedinih pitanja, vodeći računa o realnim mogućnostima.

„U svijetu, znanost prati razvoj gospodarstva, što nama nedostaje. Mladi žele otići, a taj proces moramo zaustaviti. Potrebno je pokrenuti razvoj gospodarstva kroz nove tehnologije te je na nama da prepoznamo probleme i pozovemo u pomoć Sveučilište koje će nas usmjeriti. Slijede nam danji koraci u cilju maksimiziranja učinaka koje možemo ostvariti sinergijom Grada i Sveučilišta. Znanstveni pristup u suradnji sa lokalnom zajednicom polučit će odlične rezultate" – zaključio je gradonačelnik Penava.