×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/02/19/01
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/02/19/01

{gallery}2015/02/19/01{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava zatražio je od ministra zdravlja Siniše Varge dodatna pojašnjenja u svezi medijskih napisa kao i neslužbenih informacija o promjeni naziva ustanove Opća županijska bolnica Vukovar u Bolnicu hrvatskih veterana.

-Upoznati smo sa činjenicom da je Vukovarsko-srijemska županija svoja prava i dužnosti osnivača ustanove za vrijeme trajanja sanacije ustupila Vladi RH te da je Vlada ovlaštena izmijeniti naziv ustanove. Imajući u vidu značenje ove ustanove za sve građane grada Vukovara, mišljenja smo da je ovakve odluke nemoguće donositi bez suglasnosti Grada Vukovara – navodi u svom traženju gradonačelnik Ivan Penava, ukazujući na važne činjenice tome u prilog.

Podsjećajući se na ulogu vukovarske bolnice tijekom 1991. za sve branitelje, ali i sve civilno stanovništvo grada Vukovara, gradonačelnik Penava izražava zadovoljstvo samom idejom da Vlada RH ovoj ustanovi prizna poseban status kojim će pokazati brigu i zahvalnost svim braniteljima i sudionicima Domovinskog rata.

-Međutim, nipošto ne želimo da se vukovarska bolnica i branitelji iskoristite na način da dođe do deklarativno-formalne promjene u nazivu bolnice iza koje neće stajati nikakav realan koncept jer bi to značilo samo još jednu u nizu političkih manipulacija Vukovarom. Stoga bih Vas prije donošenja same odluke o promjeni statusa i naziva bolnice molio da me, kao i zainteresiranu javnost, upoznate sa samim konceptom veteranske bolnice, osobito: načinom funkcioniranja – prijema pacijenata na liječenje, nabavci dodatne medicinske opreme i aparata, prijema u službu dodatnog osoblja, proširivanje kapaciteta, predviđenoj cijeni usluge, predviđenom broju usluga koji se planira s obzirom na broj branitelja, načinom rješavanja složenih slučajeva koji zahtijevaju tretman u drugim bolnicama i na kraju izvor financiranja budući da spomenute stavke nema u proračunu – navodi u svom pismu ministru zdravlja gradonačelnik Vukovara.

U Vukovaru se očekuje da Opća županijska bolnica i ubuduće ostane ustanova za pružanje zdravstvenih usluga i svim građanima grada Vukovara te ostalih općina i gradova Vukovarsko-srijemske županije. Smatra se da promjena naziva ustanove ne smije imati za ishod ograničenje pružanja usluga građanima, u smislu pružanja usluga određenoj populaciji građana i ukidanje pojedinih odjela u bolnici.

-Slijedom navedenog želimo ukazati da Grad Vukovar u potpunosti podržava ideju Vlade RH o dodjeli posebnog statusa Općoj županijskoj bolnici Vukovar, proširenje djelatnosti ustanove radi pružanja posebne skrbi hrvatskim braniteljima Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, mogućnost osiguranja financiranja pružanja usluga hrvatskim braniteljima od strane Vlade RH, no izričito se protivi bilo kakvim promjenama protivnim interesima građana grada Vukovara i djelatnika ustanove, a u konačnici i interesima hrvatskih branitelja" – navodi gradonačelnik Ivana Penava u svom obraćanju ministru zdravlja Siniši Vargi.