×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/04/03/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/04/03/02

{gallery}2015/04/03/02{/gallery} U crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru, na Veliki petak 3. travnja 2014. godine, blagoslovljen je novi Križni put. Čin blagoslova kao i samu molitvu predvodio je fra Ilija Vrdoljak, provincijalni ministar Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, a svečanost je uveličao svojim dolaskom i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.
Vukovarski gvardijan i župnik župe sv Filipa i Jakova, fra Ivica Jagodić, taj čin opisao je kao „izuzetan kulturni, emotivni i povijesni trenutak".
– Uz nezaboravna stradanja grada Vukovara tijekom Domovinskog rata, koja su ostavila neizbrisiv trag u životu, kulturi i povijesti hrvatskog naroda, dani rata i srpske agresije svoj su otisak ostavili i na Franjevačkom samostanu i crkvi sv. Filipa i Jakova, najstarijem očuvanom baroknom spomeniku i najstarijoj vukovarskoj građevini. Nakon razaranja crkve i progona franjevaca, teških dana, no u konačnici pobjede Hrvatske, povratka franjevaca u porušeni samostan i crkvu, uz vjeru u bolje sutra, počela je obnova crkve i samostana. Izvana je obnova završena 2000. godine, a obnova crkve iznutra počela je 2008. godine. Crkva sv. Filipa i Jakova do danas, na žalost, nije imala svoj Križni put, iako ga je vukovarski narod na svoj način itekako proživio – podsjetio je fra Jagodić.
Križni put u crkvi sv. Filipa i Jakova u Vukovaru je likovni izričaj poznatog hrvatskog likovnog umjetnika, prof. Zlatana Vrkljana, koji jasno prikazuje Isusovu muku, smrt i uskrsnuće na promišljen i profinjen način, spajajući ga s ne tako davnom povijesti i stradanjima grada Vukovara, ali istovremeno otvarajući i prostor novim nadama i vjeri, čineći vrijedan korak za povijest i sadašnjost građana i župljana grada Vukovara. Sve to ne bi bilo moguće bez mnogo entuzijazma koji je ovaj križni put od ideje pretvorio u stvarnost, bez podrške hrvatskih tvrtki i pojedinaca koji su svojim djelovanjem i donacijama odlučili poduprijeti prave vrijednosti i put istine – dodao je vukovarski gvardijan i župnik.