×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2015/05/03/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/05/03/03

{gallery}2015/05/03/03{/gallery} Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara u povodu Dana Grada Vukovara održana je u Hrvatskom domu, a započela je himnom Republike Hrvatske i minutom šutnje u počast poginulim, nestalim i ubijenim hrvatskim braniteljima i civilima, te svim nevinim žrtvama Domovinskog rata.

Predsjednik Gradskog vijeća Igor Gavrić u svom obraćanju pohvalio je rad gradskih vijećnika i posebno naglasio kako u Vukovaru nije mjesto dvojezičnim pločama. -Ispoštivat ćemo odluku Ustavnog suda i spriječiti postavljanje dvojezičnih ploča, jer one nisu nikada bile niti će biti u gradu Vukovaru- rekao je Igor Gavrić i pozvao pripadnike srpske zajednice u Vukovaru da u cilju izgradnje suživota, ako imaju saznanja, kažu gdje se nalaze posljednja počivališta Vukovaraca nestalih u Domovinskom ratu, a za čiju se sudbinu još uvijek ne zna.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava naglasio je u svom govoru kako je konačno došlo vrijeme da u Vukovaru otvorimo i teme, ne samo obnove kuća i cesta, već i obnove gospodarstva i stoga je sa svečane sjednice Gradskoga vijeća pozvao strane i domaće investitore da dođu i ulažu u Vukovar. Ustvrdio je, međutim, kako sadašnjost nije dobra po Hrvatsku i Vukovar jer ljudi odlaze u potrazi za radnim mjestima, izrazivši ipak nadu u bolje dane, što je potkrijepio podatkom kako je u posljednjih nekoliko mjeseci u Vukovaru otvoreno 200-tinjak novih radnih mjesta, i to u proizvodnji, što ga, dodao je, posebno veseli.

Nakon obraćanja gradonačelnika Ivana Penave sudionici svečanosti imali su priliku kroz dokumentarni film „Vukovar" vidjeti najznačajnije projekte i događaje koji su obilježili proteklih godinu dana u gradu, a zatim su pozdravne riječi uputili župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i potpredsjednik Hrvatskoga sabora akademik Željko Reiner.

Na sjednici su uručena i javna priznanja Grada Vukovara:
Nagrada za životno djelo: akademkinji Alici Wertheimer-Baletić, prof. Zdravku Dvojkoviću, dr. Vesni Bosanac, i magistru Radwanu Joukhadaru.
Medalja Grada Vukovara: Martini Stojšić, Ivici Azeniću, Josipu Boldišu, posthumno, Mirjani Kulić, Ogranku Matice hrvatske Vukovar, Đuri Ivankoviću, Vilmi Vidović, Zlatku Hegedušu, Javnoj ustanovi u kulturi Hrvatski dom Vukovar
-Plaketa Grada Vukovara: Dom učenika ugostiteljsko-turističke škole Osijek, Klub dizača utega „Vukovar", Stjepan Draganić, HNK Mitnica Vukovar, Vlado Martinko.

Svečanoj sjednici u Hrvatskom domu bili su nazočni brojni uzvanici, među kojima i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, akademik Željko Reiner, gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, veleposlanik Republike Indonezije u RH NJ.E Argus Sardjana, zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić, župan vukovarsko-srijemski Božo Galić, dožupan osječko-baranjski Dragan Vulin, počasni građani Vukovara Vesna Škare Ožbolt, Vladimir Šeks i Ivica Vrkić, prvi i posljednji zapovjednik obrane Vukovara 1991. godine, Tomislav Merčep i Branko Borković, bivši gradonačelnici Vukovara Vladimir Štengl, Zdenka Buljan i Tomislav Šota, zamjenici gradonačelnika Marijan Pavliček i Marija Budimir, gvardijan i župnik Sv. Filipa i Jakova fra Ivica Jagodić, savjetnik za branitelje Tomislav Josić i mnogi drugi.
Himnu Republike Hrvatske i završnu pjesmu Voljeni Vukovar izveli su „Vukovarski golubići".