×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/10/14/02
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/10/14/02

{gallery}2015/10/14/02{/gallery} U organizaciji Grada Vukovara i Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata Sotin na Trgu sotinskih žrtava otkrivanjem Spomen-obilježja sotinskim žrtvama obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije. Samo Spomen-obilježje koje je u iznosu od 746.000 kuna financirao Grad Vukovar, otkrili su članovi obitelji poginulih i nestalih mještana Sotina. Spomen-obilježje idejni je projekt arhitekata Matije Vaničeka, Tomislava Ćurkovića i Zvonimira Zidarića. Nakon otkrivanja spomenika pročitana su imena svih ubijenih i nestalih mještana ispisana na Spomen-obilježju.


I ovom je prigodom gradonačelnik Grada Vukovara pozvao na jedinstvo i zajedništvo. „Nažalost, država je ostala gluha na vaše potrebe i ostali ste sami u svojim nastojanjima traženja pravde za svoje žrtve.


1991. godine, vaši najmiliji, vaši poginuli, oni koji su dali sve, nisu mislili na sebe nego prvenstveno na neovisnost Hrvatske. U toj su misli bili potpuno jedinstveni. Jedinstveni u žrtvi i smrti, a za slobodu svoje djece i svojih obitelji. Danas je na nama da tu žrtvu poštujemo istim zajedništvom i ujedinjenim djelovanjem.
Ako tu njihovu bitku ne nastavimo, neprijatelj je zaista pobjedio!
Ne samo da su izgubili život, nego su sjećanje i uspomena na njih okaljani našim razdjeljenjem. Naši razdori bacaju sjenu na svetinju mučeništva koje su prošli – za nas ovdje okupljene!

Vaša je žrtva i žrtva Vukovara te ćemo zajedno tražiti istinu i pravdu sve dok i zadnja sotinska i vukovarska obitelj ne pronađe svoje najmilije," rekao je Penava.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen križa počast je ubijenima odalo izaslanstvo obitelji poginulih i nestalih sotinskih žrtava, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara i braniteljskih udruga grada.


Tijekom velikosrpske okupacije ubijeno je i 68 mještana od kojih se 18 još uvijek vodi nestalima. Riječ je o čak 10% stanovništva Sotina.