×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2016/01/22/05
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2016/01/22/05

{gallery}2016/01/22/05{/gallery} Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je tema bila odluka Ministarstva uprave o obustavi primjene odredbi Statutarne odluke o izmjenama i dopunama Statuta Grada Vukovara i Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara.

Penava je rekao kako je ovaj predmet u ladicama resornog ministarstva već 5 mjeseci, no čekao se zadnji dan mandata Vlade kako bi se u medije plasirala tematika koja je zasigurno po redu prioriteta na začelju problema s kojima se grad Vukovar, ali i Republika Hrvatska suočava, a tiču se gospodarstva, visine javnog duga, iseljavanja stanovništva te zaključio da je pitanje ćirilice u gradu Vukovaru jedino čemu je Vlada ostala dosljedna tijekom cijelog svog mandata.

„Dok otvaramo radna mjesta u Vukovaru i pokrećemo nove projekte, dok dodjeljujemo studentima stipendije kako bi im olakšali troškove školovanja, Vlada na odlasku se bavi Vukovarom isključivo po svjetonazorskoj liniji i od svih pozitivnih odluka koje je mogla donijeti - pokrivanje tereta povrata poreza sa Grada Vukovara, uklanjanje ruševina, sufinanciranje špricanja komaraca u ljetnim mjesecima, a osobito sufinanciranje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara prethodne dvije godine, oni su usprkos tome kao zadnju odluku u mandatu odredili da Statut Grada Vukovara predaju na ocjenu ustavnosti, te tako još jednom „zapucali" po Vukovaru i njegovim građanima, a to je upravo ono po čemu će ih Vukovarci pamtiti, ne po otvaranju novih radnih mjesta, ne po doprinosu gradu Vukovaru", istaknuo je gradonačelnik Penava.

Na novinarsko pitanje koji su sljedeći koraci u navedenom slučaju, Penava je rekao da je zakonom propisano da nova Vlada ima rok od 30 dana da pokrene postupak ocjene ustavnosti, no ukoliko se to ne dogodi, Odluka o obustavi koju je donio ministar uprave Arsen Bauk se poništava.

„Od nove vlade očekujem da prihvati činjenice i ono na što ukazuje Gradsko vijeće grada Vukovara i da ne provodi na silu sporne Odluke te da poslušaju glas naroda", dodao je gradonačelnik Vukovara.