Natjecanje učenika strukovnih škola pod nazivom WorldSkills Croatia dio je rada Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te je ove godine kao domaćin takvog natjecanja na međužupanijskoj razini odabrana Srednja strukovna škola Marko Babić Vukovar.

Riječ je o regionalnom gastro natjecanju u kojem se natječu učenici ugostiteljsko – turističkih škola raznih županija. Discipline u kojima se učenici natječu su kuharstvo, ugostiteljsko posluživanje, slastičarstvo, poslovanje turističke agencije, poslovanje recepcije hotela te pomoćni kuhar i slastičar (za učenike s teškoćama u razvoju).

Otvaranju natjecanja je nazočio zamjenik gradonačelnika Grada Vukovara Marijan Pavliček, a u svom obraćanju okupljenima istaknuo je kako mu je drago što se ovako važno natjecanje odvija u Vukovaru. "Svjedoci smo kako u zadnjih nekoliko godina bilježimo rast turističkih dolazaka te novih smještajnih objekata što pokazuje da i ovaj kontinentalni dio Hrvatske može biti uspješno okrenut turizmu, stoga su upravo ovakva zanimanja izuzetno potrebna našem kraju" zaključio je Pavliček te zaželio sreću svim natjecateljima.

Važnost ovakve vrste natjecanja krije se u promociji i priznavanju strukovnih vještina te podizanju privlačnosti strukovnog obrazovanja i osposobljavanja. Cilj je motivirati mlade na odabir strukovnih zanimanja kao poželjnog odabira u karijeri, a krajnji rezultati su usmjereni na rast hrvatskog gospodarstva.