Dolaskom prvog turističkog kruzera započela je sezona pristajanja turističkih brodova na Dunavu.

Dobrodošlicu u grad Vukovar gostima iz Engleske, Irske te Amerike poželjeli su zamjenica gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Mujkić, direktorica Turističke zajednica grada Vukovara Marina Sekulić, ravnatelj Lučke uprave Vukovar Alen Jakumetović te direktor Luke Vukovar Marijan Kuprešak.

U Vukovar je pristigao brod „Ariana". Riječ je o prvom od 318 (prema službenim informacijama Lučke uprave Vukovar) najavljenih brodova koji će pristati u Vukovar u 2019. godini.

Povodom obilježavanja početka sezone, a s namjerom da pristiglim turistima ovaj dolazak ostane u što ljepšem sjećanju, organiziran je slavonski doček uz ponudu lokalnih tradicijskih proizvoda (kulen, med, vino i likeri) te vesela atmosfera uz tamburaški sastav „Allegro".

Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić izrazila je izuzetno zadovoljstvo što broj turista iz godine u godinu raste. „Turizam je veliki potencijal ovoga kraja. Vukovar postaje turistički centar u ovim istočnim krajevima i ima puno toga za ponuditi, a kao i svake godine u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vukovara, za početak, osigurali smo im veseli doček." Mujkić je naglasila da je Vukovar jedan od rijetkih gradova koji ima 2 muzeja, a svaka ulaznica ili popijena kava znači ekonomski doprinos našem gradu.

Gosti s kruzera u Vukovaru posjećuju Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture, memorijalna mjesta kao i barokni centar grada, a vodstvo su im vodiči iz Udruge turističkih vodiča grada Vukovara čiju edukaciju je tijekom protekle godine financirao Grad Vukovar. Za ovu godinu posjet Gradskom muzeju Vukovar najavili su gosti sa 63 broda, dok se u Muzeju vučedolske kulture očekuje 17 grupa.

„I ove godine definitvno imamo veliki porast u broju dolazaka kruzera. U 2018. godini u Vukovar ih je pristalo 231, dok se ove godine očekuje 318, što je rekordni broj za grad Vukovar." rekla je direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara Marina Sekulić te istaknula kako i lokalni proizvođači sve više prepoznaju segment turizma i prilagođavaju svoju ponudu gostima.

Grad Vukovar se intenzivno nastavlja razvijati u pogledu turizma, što dokazuje i činjenica da se broj najavljenih dolazaka kruzera kao i broj putnika iz godine u godinu povećava. Uzročno posljedična veza se očituje i u otvaranju sve većeg broja privatnih smještajnih kapaciteta.

Kruzing kao značajni segment turizma omogućio je da potencijali grada na Dunavu budu uvelike prepoznati, a posljednji kruzer u 2019. godini očekuje se 18. studenoga.