Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić u Gradskoj vijećnici primili su najdraže goste, 26 mališana Dječjeg vrtića Vukovar I, skupinu „Jabučice". Povod ovakvog veselog posjeta je provođenje međunarodnog projekta „Say hello to the world" kojim je, između ostalih, obuhvaćena i tema „Moj grad i ja".

Prilikom posjete djeca su gradonačelniku uručili kreativni poklon – slikovnicu Pogled s Dunava na Vukovar, koju su izradili zajedno sa svojim odgojiteljicama, nakon poučne plovidbe Magenta 1 Vukovar Waterbusom s ciljem boljeg upoznavanja grada.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava je pohvalio uključenost vrtića u međunarodne projekte kojima razvijaju i njeguju partnerstva s vrtićima diljem svijeta, u ovom slučaju iz poljskog glavnog grada Varšave. „Veseli me vidjeti da imamo lijepu budućnost grada koju odgojitelji već sada usmjeravaju na pravi put. Projekt "Say hello to the world" u koji je vrtić uključen je iznimno poučan jer kroz njega djeca od najranije dobi stječu naviku života s različitim narodima i kulturama te ih se na takav način uči toleranciji što je izrazito bitno, kako bi u budućnosti postali dobri ljudi", rekao je Penava.

Ovom prigodom gradonačelnik je saslušao i želje djece centralnog objekta Dječjeg vrtića Vukovar I koje su se odnosile na novu penjalicu i vrtuljak u dvorištu vrtića te je izraženu želju obećao ispuniti u što kraćem roku.

Odgojiteljica Inka Rupčić istaknula je kako su djeca izuzetno zadovoljna i sretna provedbom projekta, a svaki razgovor s vršnjacima iz Poljske završava u radosti i veselju. „Začetnik ovog projekta je Slovenija, a provodi se drugi put u Vukovaru. Provodimo ga kroz 5 tema, po našemu – „5 prstiju" gdje je svaki prst jedna tema, primjerice upoznavanje vršnjaka s obiteljima, vrtićem, upoznavanje grada, države. Kako bi temu što bolje obradili, željeli smo malo bliže djeci predstaviti grad pa smo došli u posjet našem gradonačelniku i postavili mu par zanimljivih pitanja", rekla je odgojiteljica Rupčić te navela kako će se zbog posljednje teme „Upoznaj svoju državu" uputiti na Pantovčak, u Hrvatski sabor i u obilazak znamenitosti grada Zagreba.

„Say hello to the world" međunarodni je projekt koji povezuje djecu diljem svijeta, pokazuje im kakav je život u drugim zemljama i uči ih da je tolerancija kod svih nacija i kultura najvažnija stvar koju možemo naučiti.
Projekt se temelji na razvijanju svijesti o osobnom identitetu, učenju o drugim kulturama, uspostavljanju brige za socijalnu pravdu, poticanju i promoviranju interakcije među djecom i razvijanju njihovih socijalnih vještina.
Prijateljska skupina dječice Dječjeg vrtića Vukovar I su djeca iz Varšave, skupina „Stars", s kojima izmjenjuju svoja znanja i dojmove nakon svakog novog iskustva te međusobno uče nove riječi.