Ovoga ljeta, nešto ranije nego prethodnih godina, u trajanju od 4 dana, od 04. do 07. srpnja, na 6 lokacija na području grada Vukovara očekuje nas filmsko događanje godine, tradicionalni festival podunavskih zemalja, 13. Vukovar film festival.
Na tu temu, u gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen program ovogodišnjeg Vukovar film festivala.

Gradonačelnik Grada Vukovara, Ivan Penava, uputio je zahvalu suorganizatorima i svim suradnicima, koji svake godine pred sve zainteresirane pružaju bogat filmski program, ali i ostale aktivnosti. „Ponovno ćemo svjedočiti zaista lijepom ozračju koje nam ova manifestacija donosi, uz sve segmente cjelokupnog programa kao i mjesta na kojima se projekcije održavaju, a koje ovaj festival čine posebno značajnim za naš grad. Vukovarska snaga u pogledu kulture i umjetnosti dolazi na višu razinu, a Vukovar film festival nam je u svom svojstvu, kao jedna od vodećih manifestacije godine, izuzetno bitan, priča je to koja sa sobom donosi dašak umjetnosti, napretka, svjetskog, srednjeuropskog, a prije svega podunavskog, što zapravo i jesmo." rekao je Penava te uputio poziv svim zainteresiranima da odaberu naslove i pogledaju veliki broj vrhunskih filmskih ostvarenja.

Direktor festivala i izvršni direktor tvrtke Discovery film, Igor Rakonić, najavio je program ovogodišnjeg Vukovar film festivala, kao i sve popratne sadržaje te zahvalio Gradu Vukovaru i svim sponzorima na doprinosu.

13. Vukovar film festival donosi preko 60 filmskih projekcija na šest lokacija. Festival se tradicionalno održava na više lokacija u Vukovaru (terasa Agencije za vodne putove, perivoj Dvorca Eltz, CineStar Vukovar, Hrvatski dom Vukovar i Magenta 1 Vukovar Waterbus) te u kinu Borovo u Borovu naselju.

U glavnom programu bit će prikazano šest dugometražnih igranih, šest kratkometražnih igranih i sedam dokumentarnih filmova u konkurenciji za festivalske nagrade, a festival u četvrtak, 4. srpnja otvara hrvatski film „Sam samcat" redatelja Bobe Jelčića čiji će veliki dio filmske ekipe, uključujući i redatelja, biti prisutan projekciji filma, ujedno i svečanom otvorenju festivala.
Festival ima i bogat popratni filmski, zabavni i edukativni program, koji ove godine uključuje posebnu sekciju nazvanu „Pobjednici Berlina i Cannesa 2019.", radionicu jednominutnog filma snimljenog u jednom kadru, radionicu od ideje do realizacije, predstavljanje knjige „Branko Belan – Zaboravljeni klasik" te zabavni program.

Vukovar film festival, jedini je festival koji nosi oznaku EFFE – Europa za festivale, festivali za Europu. Ove godine upravo je filmski festival u Vukovaru nominiran za prestižnu festivalsku nagradu „EFFE laureat 2019./2020.". Riječ je o nagradi koja se odnosi na festivale koji uspješno demonstriraju umjetničku vrijednost, a u isto vrijeme imaju snažan utjecaj na lokalni i regionalni društveni i kulturni razvoj. Tako se Vukovar film festival ove godine nalazi u probranom društvu od 24 europska festivala koja su nominirana za ovu prestižnu nagradu, a čija će se dodjela održati krajem rujna ove godine u Bruxellesu.

I ove godine, srebrni sponzor festivala je Pevec. Sponzor nagrade za kratkometražni igrani i dugometražni film i ove godine je PBZ, a gosti će uživati u odabranim vinima Iločkih podruma i nazdraviti uz Vukovarsko pivo a gradom će šetati u Borovo startasicama i logom festivala.

Kompletan program pronađite na www.vukovarfilmfestival.com