U gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj je bilo riječi o problematici suzbijanja komaraca na području grada Vukovara.

Konferenciji su pored gradonačelnika Grada Vukovara Ivana Penave nazočili i direktor Veterinarske stanice Vukovar d.o.o. Tomislav Šota, vlasnik tvrtke Air Tractor Miroslav Vlašić, čiji je avion korišten pri aviotretiranjima, kao i članovi Aerokluba Borovo, Mladen Krkljuš i Stjepan Vidić koji su kao kopiloti dobrovoljno pomagali pilotima iz Mađarske pri aviotretiranju te pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar, Dario Dejanović.

Direktor Veterinarske stanice Vukovar, Tomislav Šota, istaknuo je kako Veterinarska stanica Vukovar tretiranje komaraca započela pravovremeno, a u suradnji s Gradom Vukovar, za istu namjenu raspisana je javna nabava za tretiranje komaraca, kao i prijašnjih godina. „U zadnjih 15 godina ovakav slučaj zabilježen je svega tri puta, 2006., 2009. i 2019. godine. Grad Vukovar našao se u situaciji preklapanja tri klimatološka pojma – visok vodostaj, temperatura zraka od 32 do 35 stupnjeva te dugo razbolje kiša, naime, bilo je čak 47 kišovitih dana što nam je onemogućilo tretiranje, a pospješilo razvoj komaraca. Početkom ožujka provedena su larvicidna tretiranja i time smo pravovremeno započeli rješavati ovaj problem" rekao je direktor Šota te istaknuo kako je prije prvog tretiranja komaraca izmjereno preko 80 uboda komaraca, a nakon 4 tretmana sa zemlje i 2 aviotretmana, brojali smo svega 6 uboda u 15 minuta.

Veterinarska stanica do sada je provela 8 larvicidnih tretmana. Dezinskecija se vršila 4 puta sa zemlje te 2 puta aviotretmanima, a tretiranje se nastavlja i danas.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava razmatrajući problem, osvrnuo se na nacionalni sustav i sistematiku bavljenja ovom problematikom za koju smatra da gotovo ne postoji u Hrvatskoj. „U našoj državi, u ovom pogledu, apsolutno ne postoji nikakav sustav bavljenja ovom problematikom, kao ni sustav zdravstva s aspekta brige za suzbijanje prijetnje širenja zaraznih bolesti i njihovih prijenosnika, ali ni sustav znanosti koji bi se bavio tom problematikom. Na području Vukovarsko - srijemske županije, jedino je Grad Vukovar jedinica lokalne samouprave koja iz godine u godinu provodi postupke javne nabave, koja se ponaša sukladno svome Programu, koja ulaže vrlo značajna sredstva, u razini od milijun kuna svake godine za taj problem, što znači da činimo što možemo kako bi građanima osigurali uvjete dostojnog življenja" rekao je Penava.

„Ovakve otegotne okolnosti, cijele najezde i pošasti komaraca, dovode nas do raznih pitanja. Nije dovoljno tretirati jednu točku, problemu se treba pristupiti s nacionalne razine ili barem nadregionalne razine, koja obuhvaća nekoliko slavonskih županija. Nacionalna razina je iznimno važna u ovome problemu jer se nebrojeno naših županija nalazi na pograničnom području i tu je potrebno uspostaviti komunikaciju s graničnim državama" zaključio je Penava te istaknuo kako neizmjerno potrebno prići ovoj tematici s više razine kako bi se postigao učinak, a Grad Vukovar će se u tom smjeru obratiti mjerodavnim institucijama.

Priča se svela na vlasnika tvrtke Air Tractor, Miroslava Vlašića koji je potvrdio navode gradonačelnika. „U našoj državi nema konciznog i sistematskog rješenja, a tvrtka Air Tractor, suradnjom s Veterinarskom stanicom Vukovar i Gradom Vukovarom, u namjeri sprječavanja ovoga problema bila je prisiljena iznajmiti avion od Mađarske kao i njihove pilote. Činjenica je da pilota kod nas nema i da mladi ljudi ne žele raditi ovaj posao, koji nije jednostavan" zaključio je Vlašić te istaknuo kako zakoni ne dozvoljavaju da se jednomotornim avionima tretiraju komarci i leti u visini ispod 300 metara, te stoga treba pristupiti nabavljanju dvomotornih aviona koji bi taj problem riješili.

Podsjetimo, Grad Vukovar je na žurno rješavanje problematike pozvao Vukovarsko-srijemsku županiju i Vladu Republike Hrvatske kako bi se sustavno uključili u borbu protiv ove pošasti kroz sve mehanizme koji im stoje na raspolaganju te je Vlade RH na sjednici održanoj 27. lipnja 2019. godine donijela Zaključak o rješavanju problematike dezinsekcije komaraca u cilju što kvalitetnije zaštite ljudi.

Na kraju konferencije, gradonačelnik Penava uručio je zahvalnice Javnoj vatrogasnoj postrojbi Vukovar, Miroslavu Vlašiću te kopilotima Aerokluba Borovo i pri tome im zahvalio na ljudskosti i velikoj svijesti, požrtvovnosti i odgovornosti jer su svojim znanjima i sposobnosšću nesebično dali veliki doprinos u rješavanju i sprječavanju ovoga problema.