Na svečanom zatvaranju 13. Vukovar film festivala mnogobrojna publika mogla je uživati u svečanoj dodjeli čak šest nagrada ovogodišnjeg festivalskog izdanja.

Apsolutni pobjednik festivala je njemačka drama 'Razbijačica sustava' redateljice Nore Fingscheidt čiji je producent Peter Hartwig primio nagradu, a koji je pobijedio u kategoriji najboljeg dugometražnog filma.

Najboljim kratkim igranim filmom proglašena je mađarska komedija 'Šaptači' čiji je izrazito simpatični redatelj Barnabas Toth primio nagradu na pozornici. U kategoriji najboljeg dokumentarnog filma uvjerljivo je pobijedio film 'Kalin i zatvorska ekipa' bugarskog redatelja Petka Gyulcheva kojem je također uručena nagrada tijekom svečanosti zatvaranja.

Da je ovogodišnja kategorija dokumentarnih filmova bila izrazito jaka, dokaz je i činjenica što se žiri odlučio ove godine dodijeliti i posebno priznanje koje je otišlo u ruke srpskom redatelju Mladenu Matičeviću, odnosno njegovu filmu 'Nebeska tema'.
Nagrada za životno djelo otišla je u ruke hrvatskom glumačkom doajenu Žarku Potočnjaku koji se putem snimljene videoporuke zahvalio svim nazočnima, a nagrada Krsto Papić za poseban doprinos hrvatskoj kinematografiji svečano je uručena priznatom hrvatskom scenografu Mariju Iveziću.

Direktor Vukovar film festivala, Igor Rakonić, istaknuo je zadovoljstvo ovogodišnjim izdanjem Vukovar film festivala. „Budući nismo znali kako će se odraziti promjena održavanja festivala s kolovoza na srpanj, ona se pokazala odlično, ali nažalost, kao i svake godine zatvaranje nam poprati kiša, što neće pokvariti naše raspoloženje. Svake godine uspijevamo podići kvalitetu prikazanih filmova i svake godine postoji bojazan da sljedeće godine to nećemo uspjeti, no već je 13. godina kako to uspijevamo i nastavljamo tim putem" rekao je Rakonić te naglasio kako se i sljedeće godine festival očekuje u srpnju, a cilj je vraćanje festivala na rijeku i vraćanje glamura iz prvih godina festivala, kada je središte događanja bilo na šlepu na Dunavu.

Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava zahvalio je svim suorganizatorima, gradskim tvrtkama i ustanovama, sponzorima, volonterima te svima koji su doprinijeli održavanju ovogodišnjeg Vukovar film festivala. „Najvažnija misao cijele priče Vukovar film festivala je upravo iz aspekta države, bitno je da u istočnom dijelu Hrvatske imamo jake manifestacije u različitim društvenim segmentima, pa tako i filmskoj umjetnosti. U tom smislu mora postojati svijest, uz Dunav koji imamo na istočnoj strani, njegovu vezu sa srednjom Europom i podunavskim zemljama bitno je da je ovakva priča prepoznata još prije više od 13 godina. Mislim da imamo nešto što je posebno, a važno je da cijenimo potencijal koji imamo i iskorištavamo ga" zaključio je gradonačelnik Penava.

U sklopu ovogodišnjeg Vukovar film festivala održane su i radionice čije uratke je publika mogla pogledati na svečanom zatvaranju . Jedna je bila ona redatelja Zvonimira Rumboldta o jednominutnom filmu snimljenom u jednom kadru, a druga je bila ona redatelja Ivana Salaja i Marina Fulgosija 'Od ideje do realizacije'.