Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio Program mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovar za 2017. godinu.

Grad Vukovar ove godine u razvoj poduzetništva izravno injektira minimalno 6 milijuna kuna sredstava. Od toga iznosa 3 milijuna kuna osigurat će Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara, a 3 milijuna kuna izdvojeno je iz Proračuna Grada Vukovara za 17 mjera koje mogu koristiti kako postojeći tako i novi poduzetnici.

„Iznimno smo zadovoljni povratnom informacijom poduzetnika koji imaju samo riječi hvale te tvrde kako smo u Vukovaru uspjeli stvoriti najpovoljniju poduzetničku klimu u Republici Hrvatskoj. Takvo je stanje rezultat mobilizacije svih resursa Gradske uprave koja se stavila na raspolaganje svim poduzetnicima. Ovih sedamnaest mjera proizašlo je iz kontinuiranih razgovora s poduzetnicima i osluškivanja njihovih potreba. Temeljem prošlogodišnjih iskustava nastojali smo poboljšati mjere te ih učiniti još prihvatljivijima za korisnike pa smo tako uveli tri nove mjere. Najznačajnija mjera svakako ostaje mjera Jačanje konkurentnosti u proizvodnji kroz koju se vidi orijentacija Gradske uprave prema proizvodnim djelatnostima," objasnio je gradonačelnik Penava ističući kako je do sada preko mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovar direktno novozaposleno 130 osoba.

Kao najznačajniju mjeru Jačanje konkurentnosti u proizvodnji prepoznali su i poduzetnici od kojih je u proteklih dvije godine njih čak sedam primilo potporu na temelju ove mjere i to u ukupnoj vrijednosti od preko 1,5 milijuna kuna. Ovom mjerom poduzetnici registrirani za proizvodnu djelatnost mogu ostvariti povrat 50% uloženih sredstava u maksimalnom iznosu od 300.000 kuna.

Pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i međunarodnu suradnju Josip Ivančić naglasio je kako su ciljevi mjera otvaranje novih gospodarskih subjekata, ali i razvoj i očuvanje postojećih poduzetnika uz povećanje zaposlenosti, a kroz promidžbu poduzetništva i obrtništva. Također, potiče se povećanje i jačanje konkurentnosti u proizvodnju, uvođenje novih i poboljšanih tehnologija, izrada i prijava projektnih prijedloga, obrazovanje, stručno osposobljavanje i usavršavanje zaposlenika, zapošljavanje visokoobrazovanih, ali i teže zapošljivih osoba.

„Nastojali smo učiniti mjere što atraktivnijima kako bismo privukli što više novih poduzetnika, ali i podržali one postojeće," objasnio je pročelnik Ivančić.

Ivana Mujkić, viša stručna suradnica za poduzetništvo detaljnije je objasnila nove mjere ističući kako je u prvih 20 dana od objavljivanja Javnoga poziva zaprimljen 61 zahtjev za dodjelu potpore.

„Do sada zaprimljeni zahtjevi dosežu iznos od 1,4 milijuna kuna tako da dokazuju kako je interes za ove mjere zaista velik. Usporedbe radi, prošle godine u prvih dvadeset dana od objave Javnoga poziva zaprimili smo sedam zahtjeva tako da ovakav odaziv ove godine pokazuje kako smo uspjeli mjere učiniti atraktivnijima poduzetnicima te ih prepoznaju kao značajnu potporu svome poslovanju," naglasila je Mujkić iznoseći podatke prema kojima broj trgovačkih društava od 2014. godine raste dvostruko brže. .

„Učinili smo sve što je u našoj moći kako bismo u Vukovar privukli što veći broj investitora i poduzetnika kao što su i nove tvrtke u Vukovaru – Envision, Vukovar Silber, Metal Produkt, Certifikat, TMC. Osim toga, odgovorno tvrdimo kako podršku nastavljamo i nakon dolaska u Vukovar i to kroz 24-satnu dispoziciju bilo da je riječ o poslovnim i pravnim savjetima ili lobiranju u Vladi. Također, osim direktnog injektiranja sredstava, poduzetnike subvencioniramo kroz cijeli period inkubacije povlaštenim cijenama zakupa proizvodnih hala, poslovnih prostora i građevinskog zemljišta. Ukupan iznos ovih subvencija iznosi 2,5 milijuna kuna," zaključio je gradonačelnik Penava.