Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava svečano je uručio potpisane Ugovore gospodarstvenicima koji su do svibnja 2017. godine ostvarili potporu iz Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području Grada Vukovara u 2017. godini. Potporu je do sada ostvarilo 56 gospodarstvenika, a odobrene su 93 potpore. Ukupna vrijednost potpisanih ugovora iznosi 1 995 372, 91.

„Danas smo na simboličan način direktno u ruke poduzetnicima dali dva milijuna kuna. Od prvoga smo dana bili usmjereni na gospodarstvo i u manje od tri godine izravno smo u vukovarsko gospodarstvo injektirali više od 15 milijuna kuna. Ovo smo ostvarili zajedno s Fondom za obnovu i razvoj Grada Vukovara i predsjednicom Ljiljanom Blažević. U cilju nam je maksimalo ojačati poziciju naših poduzetnika na tržištu te omogućiti zadržavanje tržišta i zaposlenih u postojećim tvrtkama. Naravno, postoji dio poticaja koji je zadužen za otvaranje novih tvrtki, a samim time i novih radnih mjesta," istaknuo je gradonačelnik Penava.

S obzirom na izuzetno veliki interes za korištenje mjera iz Javnog poziva, Program ispunjava svoju svrhu, stvara povoljno poduzetničko okruženje, razvija poduzetničku klimu i osigurava preduvjete za razvoj poduzetničkih sposobnosti na području Grada Vukovara.

„Grad Vukovar je jedan od pet pilot područja koja sudjeluju u Programu integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima kroz koji smo izradili svoj intervencijski plan, odnosno dobili smo 25 milijuna eura koje smo podijelili ravnomjerno na gospodarstvo, društveni sektor i infrastrukturu. Od rujna ove godine izdvaja se 10 milijuna kuna za poduzetnike koji posluju na području grada Vukovara kroz dva lota. Jedan su potpore male vrijednosti, slično našem programu samo što će se sufinancirati u puno većem iznosu, a odnosit će se na nabavu opreme, strojeva, uređenje poslovnih prostora, širenje proizvodnje sa čak 85%. Drugi je lot prilagođen regionalnim potporama. Radi se o nižim iznosima, ali puno većim sredstvima koja će moći ostvarivati. Povrh toga, novih 15 milijuna kuna intervencijskog plana namijenjeno je isključivo za sufinanciranje plaća prilikom novih zapošljavanja. Dakle, svako novo zapošljavanje u gradu Vukovaru, a sukladno Javnom pozivu koji će se raspisati poticat ćemo s određenim iznosom, odnosno postotkom plaće vjerojatno ovisno o stručnoj spremi i drugim detaljima koji će se vezati uz Javni poziv," najavila je Ivana Mujkić, viša stručna suradnica za poduzetništvo.