Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio podatke prema kojima je u Vukovaru u prosincu 2018. godine bilo zaposleno 9.714 osoba, dok je u prosincu prethodne godine bilo zaposleno 9.135 osoba.

S obzirom na sezonski karakter zapošljavanja u turizmu, ali i građevini, zbog kojih je najveći broj zaposlenih izražen u ljetnim mjesecima, gradonačelnik je predstavio podatke za mjesec prosinac jer je riječ ne samo o kraju godine, nego i o mjesecima kada sezonsko zapošljavanje nema utjecaja na podatke.

Ovom prilikom gradonačelnik Ivan Penava je istaknuo kako se, u usporedbi s prethodnom godinom radi o brojci od 579 radnih mjesta, što iznosi povećanje od 6,34%. „S obzirom da je porast broja zaposlenih u Vukovaru s 2016. na 2017. godinu bio 78 radnih mjesta, odnosno 0,86%, povećanje o kojem govorim unazad godinu dana zaista je hvale vrijedan podatak, a ukoliko bi se ovakva tendencija rasta nastavila, to bi značilo vrlo zadovoljavajući tempo", rekao je gradonačelnik.

S obzirom da je iznimno važan podatak koliko građana grada Vukovara je uposleno u Vukovaru, gradonačelnik je istaknuo kako je 2018. godine to bila brojka od 5.192 osobe što je 363 Vukovarca zaposlena u Vukovaru više nego prethodne 2017. godine kada ih je bilo 4.829, što čini povećanje od 7,52%, dok je broj osoba s prebivalištem u gradu Vukovaru, a koje su zaposlene na cijelom području Republike Hrvatske također porastao to za 416 osoba, odnosno 5.97%, s 6.970 na 7.386 osoba. 

„Od povratka u Vukovar, broj zaposlenih lagano je bilježio tendenciju rasta sve do 2011. godine te je od tada, ponajprije zbog pojave gospodarske krize u naglom padu te od 2016. godine dolazi do stabilizacije i laganog porasta radnih mjesta, a danas smo dostigli najveći broj radnih mjesta koje je Vukovar imao u posljednjih 7 godina", naglasio je gradonačelnik te dodao kako je navedenome znatan doprinos zasigurno donijelo i povećanje broja obrta, direktni poticaji poduzetnicima od strane Grada Vukovara, otvorenje novih proizvodnih pogona, ali svakako i potreba za dodatnom radnom snagom kako u privatnom, tako i u javnom sektoru.

„U prilog govori podatak Udruženja obrtnika Grada Vukovara, koji s 31 .prosinca 2018. godine, nakon godina kada su bilježili smanjivanje broja obrta, bilježi broj od 554 obrta, što je u odnosu na 31. prosinca 2017. godine kada ih je bilo 498, porast od 56 novoosnovanih obrta. Također, Grad Vukovar je 2018. godine u gospodarstvo direktno plasirao 13 milijuna kuna putem poticajnih mjera poduzetnicima, a otvoreni su i novi proizvodni pogoni - Enna biomasa d.o.o., K pivovari d.o.o. te Pozivni centar Hrvatske pošte sa značajnijim brojem zaposlenih", naglasio je Penava te dodao kako je u svrhu daljnjeg poticanja gospodarstva i porasta zaposlenosti u gradu Vukovaru, što je i primarni cilj ove Gradske uprave, na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Grada Vukovara donesena Odluka o komunalnom doprinosu kojom Grad Vukovar želi osigurati jednake uvjete za sve koji grade objekte gospodarsko-poslovne namjene na području Vukovara, stoga je u novu Odluku uvrštena odredba kojom su od obveze plaćanja komunalnog doprinosa oslobođeni svi koji na području grada Vukovara grade objekte gospodarsko-poslovne namjene.

„Utjecaj na gospodarstvo i na brojke ne događa se preko noći, to je posao koji zahtjeva strpljenje te pristup s više strana, ponajprije veliki trud, rad, znanje i energiju utrošenu u koordinaciju i sinergiju s poduzetnicima, povezivanje s lokalnom zajednicom, ali i nacionalnom razinom politike", zaključio je gradonačelnik Penava.