Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava prisustvovao je potpisivanju Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar i za projekt nabave autobusa za tvrtku Polet d.o.o. kojima su osigurana sredstva za provedbu projekata vrijednih gotovo 700 milijuna kuna.
Projekt rekonstrukcije i elektrifikacije 18,71 km željezničke pruge od Vinkovaca do Vukovara te obnove kolodvora i stajališta uz rješavanje željezničko-cestovnih prijelaza vrijedan je gotovo 677,7 milijuna kuna. Ugovor su potpisali ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) Tomislav Petric i predsjednik Uprave HŽ Infrastrukture Ivan Kršić.
Projekt tvrtke Polet d.o.o. iz Vinkovaca kroz koji će se nabaviti 7 novih autobusa za javni gradski promet na području Grada Vinkovaca vrijedan je 15 milijuna kuna, a Ugovor potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture, ravnatelj SAFU-a i direktor tvrtke Polet Mijat Kurtušić.
Projekt nadogradnje i elektrifikacije željezničke pruge Vinkovci-Vukovar podrazumijeva cjelokupnu rekonstrukciju i obnovu postojeće jednokolosiječne pruge, obnovu željezničkih kolodvora Vukovar/Borovo Naselje i Vukovar te stajališta Nuštar i Bršadin-Lipovača, kao i obavljanje svih potrebnih radova na željezničkim infrastrukturnim podsustavima.
Modernizirat će se kolodvori i stajališta, urediti parkirališta za vozila i bicikliste u blizini stajališta te pristup osobama s invaliditetom. Postići će se sigurniji i pouzdaniji sustav, udobnija vožnja, sigurni prelazak preko pruge te zidovi za zaštitu od buke.
Ulaganja od gotovo 700 milijuna kuna kroz ove prometne projekte na istoku Hrvatske utjecat će na modernizaciju prometne mreže, smanjenje vremena putovanja te povećanje sigurnost u prometu. Modernizacija pruge između Vinkovaca i Vukovara pridonijet će gospodarskome razvoju lokalne zajednice, povećanju opsega prijevoza i prekrcaja u Luci Vukovar.
„Riječ je o investiciji koja će olakšati svakodnevni život građana naše županije, a poboljšanje prometne povezanosti ponajviše će se osjetiti na gospodarskome razvoju. Projekt se odnosi na pruge međunarodnih koridora na kojima se odvija oko 80% ukupnog željezničkog prometa. Kvalitetna željeznička infrastruktura uvijek je značila i pojačanu gospodarsku aktivnost tako da vjerujem kako će nova željeznička infrastruktura doprinijeti kako povećanju važnosti Luke Vukovar tako i cjelokupnom gospodarskom razvoju," rekao je gradonačelnik Penava ističući kako će se ovim ulaganjem putovanje za teretne vlakove skratiti s 50 minuta na 30 minuta, a za putničke s 40 minuta na 20 minuta od Vukovara do Vinkovaca.