Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, zamjenici Marijan Pavliček i Ivana Mujkić te direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kritijan Lovrenščak obišli su energetski obnovljene zgrade u Ulici 204. vukovarske brigade 79-81, 83-85, 87-89.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo nastavkom projekta kojim se obnavljaju višestambene zgrade na području grada Vukovara te uspješnom suradnjom Grada Vukovara, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te tvrtke Tehnostan d.o.o. , a u ovom slučaju i građana grada Vukovara, odnosno stanara obnovljenih zgrada. „U značajnoj mjeri uspjeli smo izmijeniti izgled višestambenih objekata i izgled grada, ali ne samo to, najvažnije je da smo uspjeli utjecati na ono što je stanarima značajno – visinu računa za toplinsku energiju, unaprijediti ambijent prostora u kojem borave u estetskom, ali i zdravstvenom smislu. Prokišnjavanje i plijesan je za stanare ovih zgrada sada prošlost." rekao je Penava.

Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. istaknuo je da se najprije primarnim pregledom trebalo utvrditi gdje se mogu ostvariti potrebne uštede, no prilikom energetske obnove neophodno je bilo ugraditi toplinsku fasadu na zgradama te obnoviti ravni krov sa zamjenom hidro izolacije. „Obnovljene zgrade nekada su bile u energetskom razredu E, dok su sada u energetskom razredu B, a i sami stanari će na svojim računima uočiti razlike te je pohvalno da su upravo oni uz neznatno povećanje pričuve investirali u svoj životni prostor." zaključio je Lovrenščak.

Po pitanju sveukupnog ulaganja u energetsku obnovu na području grada Vukovara, zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček naveo je kako je Grad Vukovar u posljednje 4 godine uložio 4 milijuna kuna u sufinanciranje energetske obnove višestambenih zgrada. „Imamo informaciju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da će ove godine krenuti energetska obnova obiteljskih kuća te smo za tu namjenu osigurali milijun kuna." naglasio je Pavliček.

Jedan od predstavnika stanara obnovljenih zgrada, Saša Demirović, zahvalio je gradonačelniku te Gradu Vukovaru što je podržao njihovu inicijativu. „Već smo uočili promjene, temperature u stanovima su veće, a iznosi na računima manji." ističe zadovoljno Demirović.

Energetska obnova sufinancirana je od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Grada Vukovara kao i vlastitim udjelom stanara sredstvima pričuve. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 4.953.048,67 kuna, od čega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovao sa 55%, Grad Vukovar 25%, a stanari s 20% troškova.