Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak obišli su solarni park koji će toplinskom energijom snabdijevati centralni toplinski sustav putem kojeg će stanovnici stambenih objekata gradske četvrti Borovo naselje dobivati toplu vodu i toplinsku energiju.

„Opskrba energijom iz sunčeve svjetlosti reducirati će troškove jer će samim time doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune za grijanje i pripremu tople vode koje dobivaju naši stanari", rekao je gradonačelnik Penava te istaknuo kako cilj osigurati što povoljnije troškove života našim sugrađanima te je stoga tvrtka Tehnostan, uz brojne druge već provedene projekte i u ovu investiciju uložila milijun kuna.

„Pratit ćemo projekte i iskoristiti svaku mogućnost povlačenja sredstava putem fondova Europske unije kako bismo u Vukovar privukli dodatna", dodao je gradonačelnik te podsjetio kako već neko vrijeme tim stručnjaka radi na istraživanju geotermalnih potencijala na području grada Vukovara. „Ukoliko studije pokažu povoljne pokazatelje, svakako je za očekivati da ćemo se u budućnosti posvetiti i geotermalnim izvorima te troškove grijanja svesti na minimum".

Direktor tvrtke Tehnostan d.o.o. Kristijan Lovrenščak naglasio je kako su pripreme ovog projekta započele u studenom 2018. godine, a plan je da do rujna 2021. godine projekt u cijelosti bude završen te pušten u pogon, a do tada će se solarne ploče etapno puštati u pogon te će se shodno tome ostvarivati prinosi od do sada postavljenih polja solarnih panela.

„S obzirom da će se gradnja solarnog parka graditi etapno, ove godine je predviđeno postavljanje 160 solarnih ploča, a očekujemo da će završnom fazom na ovom mjestu biti oko 600 solarnih ploča", kazao je Lovrenščak te dodao kako je ovo prva solarna kotlovnica na području Republike Hrvatske koja će s jednog mjesta napajati preko 2.000 stanova.

Po završetku projekta i postavljanja svih 600 solarnih panela, pri punoj osunčanosti očekuje se 900 kW snage. Osim toga, u planu je postavljanje i dizalice topline unutar toplane s 300 kW te 75 kW fotonaponskih ploča koje ćemo postaviti na krov toplane s kojom ćemo proizvoditi preko 80% električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.