Polaganjem kamena temeljca svečano su otvoreni radovi na izgradnji treće višestambene zgrade u Vukovaru, neposredno pored novoizgrađenih modernih zgrada u Ulici Ive Tijardovića.

Zajedno s gradonačelnikom Penavom kamen temeljac su položili državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikola Mažar te vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj Wylita Bell.

Svečanosti je nazočio i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb Vukovarsko-srijemske županije Darko Dimić, predstavnik Regionalnog predstavništva UNHCR-a za jugoistočnu Europu Mario Pavlović te pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske Unije, Kristina Bilić.

Treći je ovo po redu moderni stambeni objekt koji krasi ovaj dio gradske četvrti Sajmište, ukupne vrijednosti 1.262.436,00 eura od kojih će 68% biti sufinancirano donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojim upravlja Razvojna banka vijeća Europe, a gdje je glavni donator Sjedinjene Američke države, dok se preostalih 32% sufinancira nacionalnim sredstvima.
Gradonačelnik Penava ovom prilikom istaknuo je kako se ovakvim projektima potvrđuje koliko se ulaže u grad Vukovar kao i činjenica da iz dana u dan postaje ljepše i bolje mjesto za život. „Ovim projektom osiguravamo dodatnu 21 stambenu jedinicu za ljude koji žele živjeti u Vukovaru, a nemaju riješeno stambeno pitanje, što je svakako nastavak nedavno završenog projekta zahvaljujući kojemu smo uselili potrebne kadrove za grad Vukovar, psihologe, stomatologe, liječnike, biotehnologe, arhitekte, pripadnike Hrvatske vojske i policije" zaključio je Penava.

„Nastavljamo mijenjati okruženje našega grada gdje smo na konkretno ovom području razrušene montažne objekte koji su služili u svrhu zbrinjavanja Vukovarca nakon velikih poplava tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, dobili treći objekt vrlo modernog izgleda s 21 stambenom jedinicom. Ovaj projekt ne znači samo dodanu vrijednost u materijalnom svojstvu, nego predstavlja i činjenicu da dovodimo potrebne kadrove gradu Vukovaru i na taj način poručujemo da jačamo i vraćamo ljudski potencijal koji je Vukovar nekad imao i koji je prijeko potreban za daljnji razvoj naše zajednice" rekao je gradonačelnik Penava te zaključio kako je zadovoljstvo ovoga puta još veće jer su partneri projekta međunarodna zajednica, posebice Veleposlanstvo SAD-a u RH koje je već čitav niz godina pouzdan i veliki partner Gradu Vukovaru.

„Danas smo imali priliku položiti kamen temeljac sedmoga potprojekta Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u RH gdje 68% čine bespovratna sredstva Razvojne banke Vijeća Europe prije svega Sjedinjenih Američkih država koji su glavni donator. Do sada smo dobili 15 milijuna eura bespovratnih sredstava za sve projekte koje provodimo na području Republike Hrvatske, a time smo ujedno zbrinuli i 350 obitelji" istaknuo je državni tajnik Središnjeg ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, Nikola Mažar.

„Uloga Veleposlanstva SAD-a je u tome da godinama ozbiljno podržava ovaj projekt kao i Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a krajnji cilj je ne samo pružiti ljudima dom i krov nad glavnom, nego i postići te pomirenje među narodima ove regije" zaključila je vršiteljica dužnosti zamjenika šefa misije veleposlanstva SAD-a u RH, Wylita Bell.

Projekt je ovo Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, a ukupna vrijednost ovog potprojekta kojeg je 6. lipnja 2018. godine odobrila Skupština donatora Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, iznosi 1.262.436,00 eura od kojih će 859.499,00 eura, odnosno 68 %, biti sufinancirano donatorskim sredstvima iz Fonda Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja kojim upravlja Razvojna banka vijeća Europe. Preostale troškove u iznosu od 402.937,00 eura, odnosno 32 %, sufinancirat će se nacionalnim sredstvima. Republika Hrvatska je do sada veći dio financijskih sredstava uložila kroz izradu projektne dokumentacije, dodjelu zemljišta, troškove komunalnih priključaka te ishođenje svih potrebitih dozvola za realizaciju ovog potprojekta.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja (RHP) višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija prognanih i izbjeglih osoba, a rezultat je zajedničke inicijative Republike Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su potpisali ministri vanjskih poslova partnerskih zemalja u Beogradu 2011. godine.

Planirano trajanje radova je 400 kalendarskih dana od dana početka radova, a izvoditelj radova je tvrtka Volko d.o.o. iz Vukovara.