×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: [ROOT]/images/stories/2015/11/30/03
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2015/11/30/03

{gallery}2015/11/30/03{/gallery} Prvu adventsku svijeću, svijeću nade u ime svojih sugrađana upalio je Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara.

U organizaciji Gradskog muzeja Vukovar, Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom i Franjevačkog samostana započele su XVIII. vukovarske adventske svečanosti programom ČETIRI ADVENTSKE SVIJEĆE u kojemu je predstavljena simbolika adventskog vijenca kao i adventskih svijeća koje simboliziraju nadu, ljubav, radost i mir, obilježja milosrđa kako je Papa Franjo i proglasio ovu godinu godinom milosrđa. U programu kojeg su osmislili Marina Živić, Lidija Miletić, č.s. Mirjana Kesić, uz kostimografiju Vilme Vidović, sudjelovali su članovi dramske grupe Bonokaz, FRAMA Vukovar, djeca vukovarskih osnovnih škola i vrtića, VIS Damjan, Glasnici Sv. Bone, Župni zbor sv. Cecilije.

Stotine ljudi pronijeli su svjetlo ulicama grada od Crkve sv. Filipa i Jakova do Dvorca Eltz gdje je uz pjevanje adventskih pjesama u izvođenju HKGD Dunav prvu svijeću, svijeću nade u ime svojih sugrađana upalio Ivan Penava, gradonačelnik Vukovara. Vijenac je posvetio: p. Ivica Jagodić, gvardijan vukovarski.

U programu tradicijske kulture kojeg su osmislile Janja Juzbašić, Martina Mišetić
nastupili su: KUD Šokadija Iz Stirzivojne koji su pod vodstvom Mirka Damjanovića prikazali kako teku pripreme u kući za Božić, kako se priprema vino za blagoslov na sv. Ivana, običaj na sv. Luciju, zatim običaj položaj na Badnjak, češljanje i spremanje djevojaka za misu Polnoćku, unošenje slame i blagoslov voćaka.

U nastavku programa nastupili su MPS Poljari iz Šiškovaca koji su uvodnim adventskim pjesmama Divica Marija sina porodila i Zora je zora, anđeli lete otvorili program KUD-a Tomislav iz Županje pod vodstvom Marija Svirčevića. Izveli su dio dječjih božićnih običaja na Badnjak nazvan kokodakanje i ophodni običaj pod nazivom Adam i Eva. Po narodnom običaju, grupa djevojaka i mladića koji su glumili Boga, anđele, Adama i Evu i vraga posjećivali su svaku kuću i izvodili predstavu u stihovima o stvaranju svijeta, čovjeka i žene, prvom grijehu, kazni i dolasku spasitelja.

Pjevački zbor starijeg uzrasta OGŠ – Glazbeni odjela OŠ D. Tadijanovića
Pod ravnanjem dirigentice Maje Fras, i uz klavirsku pratnju Renate Somrak, izveli su dvije pjesme Spavaj mali Božiću i Offertorium pastorale, Ivana pl. Zajca

HKGD Dunav Vukovar pod vodstvom voditelj Zlatka Hegeduša zaokružili su tradicijske običaje dočaravajući vrijeme Božića, izvodeći božićne pjesme i kola slavonskog i srijemskog kraja.

U završnoj sceni nastupili su svi izvođači izvodeći božićne pjesme Narodi nam se i U to vrijeme godišta. Općoj atmosferi slavlja i zajedničkog druženja doprinijelo je tradicionalno rezanje svečanih torti i uživanje u blagdanskim kolačima uz pjesmu i kuhano vino.

Jaslice u Gradskom muzej izradila je OŠ Antuna Bauera, četiri adventske svijeće izradila je Drenka Mayer, crteže na čestitkama i božićne ukrase izradili su učenici vukovarskih osnovnih škola. Uređenje svečanih dvorana Dvorca Eltrz kao i svjetlosne ukrase, osvjetljenje i ozvučenje izveli su djelatnici Gradskog muzeja i Hrvatskog doma.