×

Upozorenje

JFolder: :files: Putanja nije direktorij. Putanja: /home/vukovar/public_html/images/stories/2012/06/05/06
×

Napomena

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/2012/06/05/06
Ispis
Kategorija: Upravni odjel za opće poslove i ured gradonačelnika

Veleposlanik Japana u Republici Hrvatskoj Masaru Tsuji predao je gradonačelniku Željku Sabou kamen iz Hirošime i opeku s katedrale Urakami iz Nagasakija koji će trajno biti izloženi u Gradskom muzeju Vukovar do početka polaganja u temelj budućeg Centra za mir Vukovar.

Svečanost predaje donacije održana je 5. lipnja u prostoru Palače Eltz uz sudjelovanje predsjednika Republike Hrvatske prof.dr. Ive Josipovića, nazočnost ministra branitelja Predraga Matića, koordinatorice Programa UN-a za razvitak Luise Vinton, župana vukovarsko-srijemskog Bože Galića, zamjenice gradonačelnika Grada Zagreba Jelene Pavičić Vukičević, savjetnice Predsjednika RH za društvene djelatnosti Zrinke Vrabec-Mojzeš, savjetnika Predsjednika RH za unutarnju politiku Siniše Tatalovića, glavnog tajnika KHDP i veleposlanika Andrije Karafilipovića, predsjednika Gradskoga vijeća Vukovar Tomislava Džanaka, zamjenika i zamjenice gradonačelnika Vukovara Željka Pinjuha, Danijele Stanković i Dejana Drakulića, dopredsjednika Gradskoga vijeća Vukovara Gorana Bošnjaka i Mile Ivkovića, predsjednice Hrvatsko-japanskog društva prijateljstva Sanje Železnik, gradonačelnika Biograda na Moru Ivana Mraza, gradonačelnika Otočca Maria Barkovića, gradskih vijećnika Vukovara i učenika vukovarskih osnovnih škola.

Na svečanosti u Vukovaru najčešće isticana riječ bila je MIR. Tijekom prigodnih obraćanja istaknute se posljedice ratnih razaranja i nastojanja za uspostavu dijaloga među ljudima. Iz Japana je potekla ideja o stvaranju organizacije Gradonačelnici za mir. Ova organizacija danas okuplja 5221 grad iz 153 zemlje i regije svijeta, među njima i Grad Vukovar i gradonačelnika Željka Saboa. Zahvaljujući donaciji Udruge „Kamen za mir" iz Hirošime i opeke iz Nagasakija Vukovar je danas i simbolično postao gradom mira.

Posebnu važnost trenutka naglasio je gradonačelnik Sabo uz najavu izgradnje budućeg Centra za mir i toleranciju na mjestu objekta poznatog kao Crveni magacin u Vukovaru.

– Izgradnjom budućeg Centra za mir i toleranciju u Vukovaru imati ćemo mjesto koje će posjećivati studenti iz cijeloga svijeta i učiti o iskustvima iz grada simbola Republike Hrvatske. Kada se prisjetimo činjenice da je mirovna misija Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj najuspješnija mirovna misija u svijetu, jasno je zašto će studenti iz cijeloga svijeta moći upravo ovdje doznati kako su nakon stravičnih ratnih sukoba građani Vukovara krenuli putem mira i tolerancije koji ništa i nitko više ne može zaustaviti – rekao je gradonačelnik Vukovara i najavio skoro raspisivanje natječaja za izradu idejnog rješenja Centra s nadom da će se možda i japanski stručnjaci uključiti u cijeli projekt .

A zatim je došao i najvažniji trenutak svečanosti kada su veleposlanik Japana Masaru Tsuji i gradonačelnik Vukovara Željko Sabo zajednički otkrili Kamen mira iz Hirošime i opeku s katedrale iz Nagasakija u čemu im se pridružio i predsjednik Ivo Josipović.

U glazbenom programu svečanosti nastupili su polaznici Glazbenih odjela osnovne škole Dragutina Tadijanovića iz Vukovara te Japanka koja živi u Hrvatskoj Mayumi Kamei.

{gallery}2012/06/05/06{/gallery}