{gallery}2016/09/26/05{/gallery} U organizaciji Ukrajinske zajednice RH i Ukrajinskog kulturno-prosvjetnog društva „Ivan Franko" Vukovar 25. rujna je u Hrvatskom domu u Vukovaru održana 14. manifestacija „Dani ukrajinske kulture" pod pokroviteljstvom Savjeta za nacionalne manjine RH i Grada Vukovara.

Program je počeo svečanom povorkom članova ukrajinskih kulturno-prosvjetnih udruga od Hrvatskog doma do središnjeg gradskog trga gdje se čula ukrajinska narodna glazba i pjesma.
Nakon toga je povorka na čelu sa čelnicima Ukrajinske zajednice u Hrvatskoj i Veleposlanikom Ukrajine u RH g. Oleksandrom Levčenkom položila vijence kod Križa na ušću Vuke u Dunav, za sve žrtve za slobodnu Hrvatsku i žrtve trenutnog rata u Ukrajini.

U organizaciji Veleposlanstva Ukrajine u RH i Ukrajinske zajednice RH u foyeru Hrvatskog doma otvorena je izložba fotografija" Donbas:rat i mir". Izložba je djelo raznih autora; vojnika,novinara, mještana koji su snimali najdramatičnije trenutke ratom zahvaćenog istoka Ukrajine kao i dojmljive prizore svakodnevnog života ljudi na tom području.

Kako bi posjetiteljima snažnije prenijeli poruku izložbe, organizatori su upriličili dojmljivu vokalnu izvedbu Molitve za Ukrajinu u aranžmanu Anite Nađ, aktivne članice UKPD „Ivan Franko" Vukovar te predstavljanje uradaka ratne poezije spisateljice; braniteljice, umirovljene dočasnice Hrvatske vojske gđe. Larise Janičev -Stojanović koja je pročitala svoju pjesmu „Imam samo snove", te gđe. Slavke Pliška koja je na ukrajinskom jeziku pročitala svoju pjesmu „Vijna" (hrv. Rat).

Otvorenju izložbe su uz Veleposlanika Ukrajine u RH nazočili brojni visoki uzvanici, župan vukovarsko-srijemske županije g. Božo Galić, gradonačelnik grada Vukovara g. Ivan Penava, Predsjednik Ukrajinske zajednice RH g. Mihajlo Semenjuk, potpredsjednik Europskog kongresa Ukrajinaca g. Slavko Burda, pročelnica gradskog odjela za društvene djelatnosti gđa. Ana Živanović, Predsjednik Nacionalnog saveza ukrajinske nacionalne manjine Republike Srbije g. Jozo Sapun, predstavnici nekoliko gradskih institucija, predsjednici raznih udruga, gosti iz Slavonskog Broda, Zagreba, Kaniže, Šumeća i Novog Sada.

Tužna sjećanja na rat i probuđene emocije nisu zaključile večer manifestacije jer su organizatori priredili koncert amaterskog kulturno-umjetničkog stvaralaštva u kojem su brojne ukrajinske udruge iz Hrvatske i inozemstva predstavile atraktivne ukrajinske plesove te moderne i izvorne ukrajinske pjesme sa ciljem stvaranja pozitivnog imidža Ukrajine te očuvanja i razvoja ukrajinske kulture u Hrvatskoj.