{gallery}2015/10/20/02{/gallery} U organizaciji Saveza Rusina Republike Hrvatske te uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i Hrvatskog Crvenog križa Osijek, u Orahovici - odmaralište Merkur, od 16. do 18. listopada održan je treći po redu okrugli stol pod nazivom „Rusini jučer, danas, sutra".
Sudionici skupa su bili predsjednici udruga članica Saveza Rusina RH, predsjednici i predstavnici općinskih, gradskih i županijskih Vijeća rusinske nacionalne manjine i gosti predavači.
Predavanje na temu "Nacionalne manjine, Vijeća i predstavnici u demokratskim društvima" održao je predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer . Govorio je o važnosti uloge Savjeta u ostvarivanju manjinskih prava i ulozi Vijeća i predstavnika nacionalnih manjina, te položaju nacionalnih manjina u demokratskim društvima europskih zemalja.
Predavač sa katedre Rusinistike na doktorskom studiju u Novom Sadu, Saša Sabadoš održao je predavanje vezano za povijest Rusina sa nacionalnog, društvenog i vjerskog aspekta.
Jovgen Mudri, zamjenik predsjednika Nacionalnog Savjeta Rusina u Srbiji (Vojvodini) upoznao je prisutne sa ustrojstvom i djelovanjem Savjeta te ostvarivanjem manjinskih prava Rusina u Srbiji.
Osim toga, raspravljalo se o tekućim temama i problematici rusinske nacionalne manjine u tri radne skupine: Predsjedništvo Saveza Rusina, Koordinacija Vijeća i predstavnika i predavači na Ljetnoj školi. Na zajedničkoj raspravi su izneseni zaključci i smjernice za poboljšanje položaja i učinkovitije ostvarivanje prava Rusina u Republici Hrvatskoj.