muzej

Prema procjeni sudaca komisije Europskog muzejskog foruma Gradski muzej Vukovar ušao je u izbor 49 muzeja iz 24 europske zemlje koliko ih je nominirano za izbor najboljega europskog muzeja u 2016. godini. Završne prezentacije svih muzeja održat će se u mjestu Tolosa, a svečanost proglašenja pobjednika u San Sebastianu u Španjolskoj u vremenu od 6. – 9. travnja 2016. godine.

Kako Gradski muzej Vukovar ove godine obilježava i 70 godina od svog osnivanja nominacija za Europski muzej 2016. godine još je jedna potvrda svih napora koji su tijekom ovog dugog vremenskog razdoblja od osnivanja i razvoja muzeja, ratnih razaranja i progonstva, povratka i obnove ulagani u prezentaciju vrijednosti kulturne baštine Vukovara ali isto tako i potvrda svim onim aktivnostima koje je Muzej razvijao vodeći važnu ulogu u kulturnoj obnovi grada Vukovara.

Stalni postav Gradskog muzeja Vukovar otvoren je 23. siječnja 2014. godine na gotovo 3000 m2 u sklopu cjelovite obnove kompleksa Dvorca Eltz kao dijela jedinstvenog projekta Vlade Republike Hrvatske i Razvojne banke Vijeća Europe, kojeg je pod nazivom" Obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol", provodilo Ministarstvo kulture RH.

Nominacija za ovu prestižnu nagradu, koja se još naziva i muzejski oskar, daje snažnu potvrdu svim dosadašnjim nastojanjima Gradskog muzeja Vukovar da se u zajedničkim aktivnostima mnogih sudionika obnovljena kulturna baština Vukovara približi potencijalnim posjetiteljima iz hrvatskog i europskog prostora kako bi grad Vukovar sa svojim muzejima, spomenicima kulture i memorijalima Domovinskog rata, bio percipiran kao grad bogate kulturne prošlosti, simbol stradanja i simbol mira, ali i grad koji ulaže sve napore kako bi Vukovar bio grad budućnosti, grad poželjan za život.

Srdačno Vaš
Gradski muzej Vukovar

{gallery}2016/04/04/04/01{/gallery}