{gallery}2016/05/23/04{/gallery} U Gradskom muzeju Vukovar u organizaciji Koordinacije rusinske nacionalne manjine RH, održana je svečana Akademija povodom obilježavanja Dana Rusina u Republici Hrvatskoj.

Ovogodišnja proslava bila je posvećena 185-toj obljetnici od zvaničnog doseljenja Rusina na područje današnje Hrvatske i 180-toj obljetnici osnivanja Grkokatoličke župe u Petrovcima kada su se počele voditi zvanične matrikule.

Nadnevak prvog doseljenja Rusina u Vojvodinu je 17. siječnja 1751. za vrijeme Austro-ugarske monarhije.Tada je administrator Bačke Franc Josip de Redl potpisao ugovor s Mihajlom Munkačijem iz sela Červenova u Bereškoj župi, prema kojem je morao dovesti 200 rusinskih obitelji grkokatoličke vjere iz gornjougarskih krajeva znanih kao "Gornja zemlja" u Ruski Krstur u Vojvodini. Tim potezom počela je kolonizacija Rusina na područje današnje Bačke a 80 godina kasnije počelo je sistematičnije naseljavanje Rusina na područje današnjih Petrovaca, Mikluševaca, Starih Jankovaca, Grabova, Vukovara, Vinkovaca...

Dan Rusina u RH održao se pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije a u ime pokrovitelja skup je pozdravio dožupan Đorđe Čurćić. Među uzvanicima koji su pozdravili skup bio je i gradonačelnik Vukovara, Ivan Penava te biskupski vikar slavonsko-srijemskog vikarijata križevačke biskupije, o. Jakim Simunovič.

Iskazivanjem posebnog pijeteta prema žrtvama Domovinskog rata, položen je vijenac i upaljena svijeća kod križa na ušću Vuke u Dunav.
Prije same svečane Akademije, održana je promocija knjige „Rusinsko narodno ruho i plesovi bačvansko-srijemskih Rusina" koju je izdao Zavod za kulturu vojvođanskih Rusina a koje je prvo takvo objedinjeno djelo od kada su se Rusini nastanili na prostorima s dvije strane Dunava.

Brojni Rusini kao i čelnici rusinskih političkih, vjerskih i kulturnih organizacija iz zemlje i inozemstva, iskazali su osobitu radost što i ove godine mogu svečano obilježiti praznik svih Rusina iz Republike Hrvatske.