PRONI Centar za socijalno podučavanje je 2023. godine pokrenuo projekt „Informacija za sve“, financiran sredstvima EU kroz program Erasmus+.

Projekt je u završnoj fazi nakon brojnih provedenih aktivnosti u manjim ruralnim sredinama, kao i u Osijeku i Vukovaru.

Prisjetimo se kako je fokus projekta bio usmjeren na mlade s različitim potrebama, s naglaskom na mlade koji dolaze iz malih i ruralnih mjesta, kako bi se prije svega iz prve ruke mogle doznati njihove potrebe, u ovom slučaju čuti njihova razmišljanja o adekvatnim metodama informiranja, a potom i odgovoriti na iste.

S druge strane fokus projekta usmjeren je i ka uključivanju svih onih dionika koji rade s mladima i čije informacije trebaju doći do istih, budući da je to jedini način upoznavanja istih s trendovima koje mladi prate, posebice u području korištenje metoda i načina komunikacije i informiranja sukladno njihovim potrebama.

Glavni cilj projekta je bio podići razinu kvalitete života mladih, s posebnim naglaskom na informiranje teško dostupnih skupina mladih, kroz definiranje modela informiranja mladih.

Stoga je u tu svrhu provedeno istraživanje među mladima (339 mladih s područja Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije u dobi od 15 do 30 godina), te je analiza istog poslužila kao temelj za strukturirani dijalog i razmjenu informacija između mladih i lokalnih dionika, što je u konačnici dovelo do ključnih Smjernica za unaprjeđenje informiranja mladih na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije.

Dokument “Smjernice za unaprjeđenje informiranja mladih na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije” dostupan je na POVEZNICI.

Ovo je zaista značajan dokument čije praćenje i korištenje u radu se očekuje od strane dionika iz javnog i civilnog sektora, ali i medija kao ključne karike u informiranju javnosti.