{gallery}2016/09/06/04{/gallery} U Vukovaru je otvoren Hostel Dubrovnik u sklopu Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Kapacitet hostela je 22 spavaonice s 330 kreveta i 4 kongresne dvorane.

Hostel je namijenjen za boravak učenika osmih razreda koji u Vukovar dolaze učiti o vrijednostima iz Domovinskog rata i Bitke za Vukovar u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru", a prvi gosti hostela su upravo učenici iz Dubrovnika koji su i nazočili svečanom otvorenju.

Ravnatelj MCDR Zoran Šangut zahvalio se svima koji su pridonijeli realizaciji projekta te je istaknuo mnoge koji su u ovom kratkom vremenskom periodu Memorijalni centar Domovinskog rata posjetili. „Obišle su nas agencije iz Velike Britanije koje vode studente političkih znanosti i one koji žele upisati studij političkih znanosti, a za početak žele dovesti deset grupa po 25 studenata. Posjetili su nas i predstavnici instituta za veterane iz Bruxellesa koji su o nama snimili dokumentarni film koji će se gledati u svim osnovnim i srednjim školama u Belgiji", zaključio je Šangunt te zahvalio Gradu Dubrovniku na donaciji u iznosu 200 tisuća kuna, a Zagrebačkoj županiji na donaciji u iznosu 100 tisuća kuna za izgradnju hostela.

Zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika Tatjana Šimac-Bonačić istaknula je kako joj je posebno drago što su njihovi mali sugrađani prvi gosti ovoga hostela. „Osjećam neopisiv ponos što predstavljam Dubrovnik i njegove građane te što je ovaj objekt dobio ime grada Dubrovnika. To je jedna neraskidiva veza između ova dva grada koja datira još od 1993. godine kada smo potpisali povelju prijateljstva. Možemo reći da je ime ovoga hostela kruna tog prijateljstva. S ponosom prenosim pozdrave građana moga grada građanima Vukovara", rekla je Šimac-Bonačić.

Gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava rekao je kako priča Memorijalnog centra Domovinskog rata zahtjeva znanstveni pristup o Domovinskom ratu, a tiče se cijelog prostora Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. „Drago nam je da jačamo kapacitete grada Vukovara na tragu istinite priče o Domovinskom ratu, a jednako nam je bitna i priča s drugih prostora gdje se rat odvijao", istaknuo je Penava te dodao kako mladi danas ne uče dovoljno o Domovinskom ratu, a ovime se to želi ispraviti.

Plan je da Javnu ustanovu Memorijali centar Domovinskog rata Vukovar u školskoj godini 2016/2017. posjeti 40 000 učenika što će značajno utjecati na porast broja noćenja u gradu Vukovaru.

Otvaranju hostela Dubrovnik nazočili su i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Stevo Culej, ministar gospodarstva Tomislav Panenić, zamjenik ministra branitelja Ivan Vukić, gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava i zamjenica gradonačelnika grada Dubrovnika Tatjana Šimac Bonačić te đakovačko-osječki nadbiskup u miru msgr. Marin Srakić koji je predvodio molitvu i posvetio novootvoreni objekt.