Predstava se održava kao dio projekta „Tvornica kreativne i kulturne industrije- KIK“ a povodom obilježavanje Europskog tjedna mladih koji se obilježava od 12. do 19. travnja 2024. godine i koji provodimo kao multiplikator Eurodeska i namjenjena mladima, odraslima i odgojno obrazovnim djelatnicima i primjenjiva u nastavno obrazovnom procesu kao dio neformalnog i informalnog obrazovanja.

O predstavi:
Kazališna predstava se zasniva na člancima Konvencije UN-a o pravima djeteta, specifično na 3. članku Konvencije: „Svi odrasli trebaju postupati onako kako je najbolje za dijete. Pri donošenju odluka trebaju misliti kako će njihove odluke utjecati na djecu.”
Pravo na obrazovanje, princip nediskriminacije prema kome sva djeca i mladi trebaju imati ista prava bez razlika na rasu, spol, jezik i vjeroispovijesti, borbi protiv eksploatacije djece i prava djece s poteškoćama u razvoju su samo neki od problema u našem modernom društvu. Koristeći strukturu bajki i njihovu dekonstrukciju, predstava istražuje problematičnu stranu svijeta u kome živimo, s idejom utjecaja na podizanje svijesti o pravima mladih i djece, ali i s inspiracijom i motivacijom da ne zatvaramo oči pred kršenjem prava djece i mladih i da zajedno utječemo na stvaranje uvjeta za njihovu primjenu.

Režiju potpisuje: Dijana Milošević; Dramaturgija: Duca Knežević

Korišteni tekstovi u predstavi:
Konvencija o pravima deteta; William Shakespeare Macbeth; Braća Grimm, Ivica i Marica; Pepeljuga; Pepeljuga; Snjeguljica i sedam patuljaka; Zipes, Jack Fairy Tales and the Art of Subversion; Bettelheim Bruno, The Uses of Enchantment; Aviv Rachel. “The Trauma of Facing Deportation,” The New Yorker (March 27, 2017); Santiago and Others, “Resignation syndrome in hidden tears and silence,” International Journal of Social Psychiatry 2019, Vol. 65/80-82; Salin and Others, “Resignation Syndrome: Catatonia? Culture Bond?”, Frontiers in Behavioral Neuroscience (January 2016); Long, Clara. “Kids in Cages: Inhumane Treatment at the Border.” Human Rights Watch Testimony (July 2019).

Europski tjedan mladih obilježava se od 12.04. do 19.4.2024. godine i obuhvata provedbu aktivnosti cijelog travnja 2024.