Održana je 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara kojoj je prethodio aktualni sat gradonačelnika na kojem je 18 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnica Ivana Radoš (HDZ) upitala je gradonačelnika u kojem iznosu su odobrena bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda za potrebu provođenja 3 odobrena projekta kojima je osigurana pomoć hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata te kada se može očekivati početak provedbe projekata. Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo odobrenjem 3 od ukupno 3 prijavljena projekata i ostvarenjem stopostotnog učinka. Direktorica Razvojne agencija Vukovar Vedrana Žilić rekla je kako je suradnjom Razvojne agencije, Savjeta za branitelje, braniteljskih udruga i Grada Vukovara omogućeno financiranje u iznosu od 5.809.732,39 kuna od strane Europskog socijalnog fonda. Sudionici projekta su prije svega branitelji kao korisnici, ali i nezaposlene osobe koje će ovom prilikom naći zaposlenje, kao i poduzetnici s područja grada Vukovara od kojih će se pribavljati potrebna sredstva za realizaciju projekata.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) uputila je pitanje gradonačelniku vezano za nastavak izgradnje Ukrajinskog doma. Gradonačelnik je istaknuo kako su u ovoj godini za tu namjenu osigurana sredstva u iznosu od 500.000,00 kuna putem Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara. Napomenuo je iznimno dobru suradnju s ukrajinskom nacionalnom manjinom u gradu Vukovaru te nadu da će projekt biti dovršen u što skorijem roku. Također, u ime Kluba vijećnika Ozdanovac se osvrnula i na uočene promjene u pogledu krčenja vegetacije uz nadvožnjak na početku Ulice Priljevo te upitala kakve infrastrukturne projekte možemo očekivati u skorijoj budućnosti? Gradonačelnik Penava istaknuo zadovoljstvo na značajnim pomacima u smislu cestovne infrastrukture na području grada Vukovara te očekivanje radova upravo na spomenutom području. Projekt uključuje sanaciju postojećeg nadvožnjaka, izgradnju novog i rješavanje problema raskrižja na ulazu u Luku Vukovar, gdje bi trebao biti moderan, novi kružni tok koji bi u značajnoj mjeri olakšao i osigurao prilaz Luci. Posao je dobila tvrtka Strabag, a investitor je tvrtka Hrvatske ceste.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) želio je saznati više o obnovi zgrade Doma zdravlja na Sajmištu. Gradonačelnik je naglasio kako je Dom zdravlja pod izravnim upravljanjem Vukovarsko-srijemske županije te da su radovi na obnovi zgrade u punom jeku, uz pomoć sredstava Europske unije. Radovi su trenutno u fazi sanacije kompletne zgrade gdje će biti smještena uprava Doma zdravlja, kao i Zavod za javno zdravstvo, a prostorna namjena je Centar za palijativu na razini naše županije.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) pohvalila je izgled energetski obnovljenih zgrada Ulice 204. vukovarske brigade te upitala postoji li plan energetske obnova obiteljskih kuća te hoće li u sufinanciranju sudjelovati i Grad Vukovar. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček rekao je kako je Proračunom Grada Vukovara osigurano milijun kuna za sufinanciranje obnove obiteljskih kuća te kako se natječaj očekuje u 3. kvartalu, prema informacijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Sufinanciranje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost će biti u iznosu od 50%, dok će Grad Vukovar uz to financirati još dodatnih 10%. Pavliček je ovakvu mjeru ocijenio vrlo dobrom te istaknuo pozitivne efekte - prvenstveno uštedu potrošnje energije, a uz to i aktivaciju građevinskog sektora na području grada Vukovara.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) upitao je što će od radova sve biti izvršeno na protoru frekventnog Trga Slavija. Zamjenik Pavliček istaknuo je kako je Trg Slavija jedan od najfrekventnijih trgova u gradu Vukovaru koji je bio jako loše prometno reguliran, a očekuje se završno uređenje Trga - sredinom postojeće površine biti će uređena uzvišena zelena površina s ivičnjacima, na taj način će biti razdvojen promet na Slaviju i sa Slavije. Ukupna vrijednost investicije je 700.000,00 kuna.
Sušac se, u ime Kluba vijećnika, osvrnuo na pitanje prodaje Hotela Dunav te konstatirao kako Grad Vukovar ima 90 dana da donese odluku o valjanosti ponude, pritom je upitao hoće li Grad Vukovar u ovom slučaju odluku donijeti ranije? Pavliček je istaknuo kako je javnost upoznata da je pristigla jedna prijava te da je investitor uplatio traženi iznos. Otvaranje ponuda je završeno i čeka se ocjena pravovaljanosti ponude. Ukoliko sve bude pravovaljano, ugovor bi trebao biti potpisan kroz mjesec dana kako bi investitor mogao krenuti s ishođenjem potrebne dokumentacije i dozvola.

Vijećnik Goran Bošnjak (SDP) gradonačelniku je uputio pitanje u vezi priključka na kanalizacijsku mrežu sukladno Projektu Vukovar. Konkretno ga je zanimalo, zašto se u Vukovaru taj priključak naplaćuje, dok Rugvica/Dugo Selo za ovakav projekt svojim stanovnicima priključak daju besplatno. Gradonačelnik Penava je zamolio direktora tvrtke Vodovod grada Vukovara da iznese informaciju kada je projekt napisan, na što je direktor Dario Tišov rekao kako je projekt pisan u periodu od 2008.-2010. godine u koje nije uključeno financiranje priključaka te je gradonačelnik konstatirao kako je tada na vlasti u Vukovaru bio SDP te smatra kako se o tome trebalo razmišljati u vrijeme kada je projekt pisan, a na ovom tragu je Penava pitanje postavio vladajućima dok je bio vijećnik u Gradskom vijeću Grada Vukovara.

Vijećnica Mirjana Semenić – Rutko (BM365) pitala je na koji način se može riješiti problem Ulice 204. vukovarske brigade te prilaz Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića, kako bi se povećala sigurnost dolaska djece u školu, budući se tamo nalazi raskrižje. Gradonačelnik Penava najavio je vraćanje ležećih policajaca po završetku sezone zimske službe, pritom je istaknuo kako je upravo taj dio grada kandidiran na Program sanacije opasnih mjesta Ministarstva unutarnjih poslova. Projekt bi bio vrijedan 450.000,00 kuna, a raskrižje bi dobilo semafor te bi time u značajnoj mjeri bila povećana sigurnost djece i svih drugih građana grada Vukovara.

Vijećnik Borislav Nikolić (DSS) osvrnuo se na novi Zakon o stambenom zbrinjavanju na potpomognutim područjima kojim je predviđeno umanjene cijena najma stanova i kuća u državnom vlasništvu te upitao zašto su građani primili račune na koje nije primjenjivan novi Zakon. Gradonačelnik Penava rekao je kako će povodom toga uputiti pitanje Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje te će do iduće sjednice Gradskog Vijeća Grada Vukovara dostaviti pisani odgovor na postavljeno pitanje, s obzirom da navedena problematika nije pod ingerencijom Grada Vukovara.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) rekla je kako je Savjet mladih Grada Vukovara krajem 2018. godine na svojim mrežnim stranicama objavio anketu o tome kako bi mladi ljudi riješili pitanje međugradskog sufinanciranja prijevoza za studente, no s obzirom da je navedena anketa uklonjena zamolila je zamjenicu gradonačelnika Ivanu Mujkić da odgovori je li anketa uklonjena njezinom intervencijom. Zamjenica Mujkić je rekla kako nije održavala sastanke sa Savjetom mladih Grada Vukovara te informacija koju je vijećnica Gaća izrekla nije istinita.
U ime Kluba vijećnika, Gaća je uputila pitanje vezano za objedinjeni hitni bolnički prijem u gradu Vukovaru. Gradonačelnik je zamolio vijećnika Davida Vlajčića (HDZ) ujedno i pročelnika Upravnog odjela za zdravstvo Vukovarsko – srijemske županije za informacije o istome. Vlajčić je istaknuo kako se radi o vrlo zahtjevnom projektu koji je teško organizirati. Naveo je kako se radi na tome, Zavod za hitnu medicinu Vukovarsko – srijemske županije s tim ciljem radi na ishođenju građevinskih dozvola, a vrijednost takve investicije je preko 4 milijuna kuna.

Vijećnik Srđan Kolar (SDSS) rekao je kako je iznenađen lošim socijalnim statusom pojedinih sugrađana te naveo primjer kako jedan od njih živi s ukupno 1.100 kuna mjesečno. Upitao je gradonačelnika može li se osnovati fond za pomoć takvim osobama. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako Grad Vukovar ima široku lepezu pomoći namijenjenu osobama takvog imovinskog stanja kao malo koji grad u RH.
Vijećnik Kolar uputio je i pitanje u ime kluba vijećnika koje se odnosilo na zaštićene fasade koje još uvijek nisu obnovljene. Gradonačelnik se složio s konstatacijom rekavši kako se velik broj takvih kuća nalazi u Radićevoj ulici, a napravljen je i njihov popis. Dodao je kako je njihova obnova financijski iznimno zahtjevna, ali kako očekuje da će se do sredine godine pronaći model sufinanciranja takvih radova.

Vijećnika Predraga Mišića (HKS) zanimalo je može li Grad Vukovar utjecati na postavljanje rasporeda vožnje na autobusnim kolodvorima i stajalištima. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako bi željeli unaprijediti i modernizirati kompletnu infrastrukturu vezanu uz autobusni prijevoz.

Vijećnika Savu Manojlovića (HDZ) zanimali su radovi na Sportsko-rekreacijskom centru Lijeva bara. Penava je pojasnio kako je sredstvima Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara osigurana sanacija teniskih terena i malonogometnog igrališta te postavljanje zaštitne ograde, a vrijednost investicije iznosi oko 600.000 kuna.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) upitala je kako broj novootvorenih obrta u gradu utječe na povećanje broja zaposlenih. Zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić rekla je kako je u proteklih godinu dana otvoreno 60 novih obrta te otvoreno oko 500 novih radnih mjesta što predstavlja porast od 6,30%.

Vijećnik Damir Maduna (ŽZ) upitao je zašto nitko od državnog vrha nije nazočio obilježavanju Dana hrvatskih braniteljica i branitelja Vukovara. Gradonačelnik je odgovorio kako imamo puno obljetnica na kojima cijeli državni vrh nazoči, a prethodnih godina je ovom obilježavanju nazočila i Predsjednica Republike i potpredsjednik Vlade RH te mnogi resorni ministri te stoga nema mjesta ovakvom razmišljanju. Dodao je kako Vukovar ima potporu državnoga vrha te da ničime nije zakinut.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) rekao je kako je ulica SR Njemačke u vrlo lošem stanju te upitao kada će doći na red njena sanacija. Gradonačelnik Penava je odgovorio kako je riječ o investiciji vrijednoj 10 milijuna kuna pa treba izvršiti provjeru jesu li u programu Vlade RH uvrštene i nerazvrstane ceste.

Vijećnik Darko Buljan (SDP) upitao je zbog čega njegovo pitanje postavljeno na aktualnome satu protekle sjednice Gradskoga vijeća nije bilo zabilježeno u Vukovarskim novinama. Direktor HRV-a Robert Rac ispričao se jer je došlo do slučajnog propusta koji je ispravljen na portalu Hrvatskoga radija Vukovar.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) postavio je pitanje vezano uz gradonačelnikov posjet NK Vuteks-Sloga. Gradonačelnik je odgovorio kako je to drugi klub po visini investiranja u Vukovar te kako će u narednom razdoblju uložiti napore u uređenje terena koji nije u najboljem stanju.

Vijećnika Igora Naletilića (HDZ) zanimali su detalji o turizmu u gradu Vukovaru. Gradonačelnik je istaknuo kako turizam ide u pozitivnome smjeru jer se u njega puno ulaže, od financija do odlazaka na sajmove te sinergije Grada Vukovara, Turističke zajednice grada Vukovara, Lučke uprave, Luke Vukovar te svih ostalih zainteresiranih strana. Direktorica Turističke zajednice grada Vukovara Marina Sekulić istaknula je kako je protekle godine u Vukovar uplovio 231 kruzer s preko 31.000 turista, a ove ih se godine očekuje preko 240. Za 15. ožujka je najavila uplovljavanje prvog ovogodišnjeg kruzera za kojega se priprema i svečani doček.

Uslijedilo je 21 točaka dnevnog reda:
1. Razmatranje izvješća o radu gradonačelnika za razdoblje od srpnja do prosinca 2018.
2. Donošenje Odluke kojom se utvrđuje zajednički interes Republike Hrvatske, Ministarstva unutarnjih poslova i Grada Vukovara za obnovom i uređenjem nekretnine k.č.br. 19, kuća broj 3 u parku površine 555m2, upisane u zk.ul.br.9941 k.o. Vukovar
3. Donošenje Odluke o davanju prethodne suglasnosti na Statut Gradskog muzeja Vukovar
4. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća za 2018. Gradskog muzeja Vukovar
5. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća za 2018. Gradske knjižnice Vukovar
6. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća za 2018. Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Vukovar
7. Donošenje Odluke o prihvaćanju izvješća o radu i financijskog izvješća za 2018. Javne vatrogasne postrojbe Vukovar
8. Donošenje Odluke o prihvaćanju financijskog izvješća za 2018. Dječjeg vrtića Vukovar 1
9. Donošenje Odluke o prihvaćanju financijskog izvješća za 2018. Dječjeg vrtića Vukovar 2
10. Donošenje Odluke o prigovorima na prijedlog Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Vukovara
11. Donošenje Odluke o donošenju Programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu RH na području Grada Vukovara
12. Donošenje Odluke o ugostiteljskoj djelatnosti na području grada Vukovara
13. Donošenje Pravilnika za dodjelu oznake „Vrhunsko vukovarsko"
14. Donošenje Programa mjera poticanja razvoja poduzetništva na području grada Vukovara za 2019. godinu
15. Donošenje Odluke o uvjetima i načinu korištenja imovine školskih ustanova čiji je osnivač Grad Vukovar
16. Donošenje Odluke o izmjeni i dopuni odluke o stipendiranju učenika i studenata
17. Donošenje Odluke o kriterijima, mjerilima i načinu financiranja decentraliziranih funkcija osnovnog školstva Grada Vukovara za 2019.
18. Donošenje Odluke o izmjeni odluke o prihvaćanju Programa rada i financijskog plana Gradskog savjeta mladih grada Vukovara za 2019.
Donošenje Odluke o ukidanju statusa javnog dobra u općoj uporabi)
19. Donošenje Odluke o davanju prethodne suglasnosti na opće uvjete isporuke komunalne usluge parkiranja na uređenim javnim površinama
Donošenje Analize stanja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara u 2018.
20. Donošenje Plana razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Vukovara u 2019.
21. Donošenje Odluke o određivanju pravnih osoba od interesa za sustav civilne zaštite na području Grada Vukovara

Sve odluke su usvojene većinom glasova gradskih vijećnika.