Održana je 20. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara kojoj je prethodio aktualni sat gradonačelnika na kojem je 20 vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Grada Vukovara Ivanu Penavi.

Vijećnika Srđana Kolara (SDSS) zanimalo je postoji li mogućnost da umirovljenici koji su iz Borova naselja ondje obnove svoje mjesečne autobusne karte kako ne bi morali dolaziti u Vukovar. Zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček odgovorio je kako Grad nije u mogućnosti i tamo osigurati lokal i djelatnicu koja bi izdavala navedene karte, dodajući kako je riječ o građanima koji ionako putuju autobusom u Vukovar.

Vijećnik Filip Sušac (HKS) pitao je hoće li se u vukovarskim osnovnim školama organizirati produženi boravak. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Dražen Kobašević odgovorio je kako će produženi boravak već od početka iduće školske godine biti organiziran u četiri vukovarske osnovne škole, osim u školi Nikole Andrića i Antuna Bauera koje održavaju nastavu u istoj zgradi.

Vijećnika Gorana Bošnjaka (SDP) zanimalo je zašto je potrebno čak 18 mjeseci za prikupljanje dokumentacije i 7 godina za izgradnju Hotela Dunav i je li toliko vremena uistinu potrebno. Gradonačelnik je odgovorio kako je investitor rekao da će hotel izgraditi do 2023. godine, ali se želio ograditi zbog određenih poteškoća s kojima se može susresti.
-S druge strane, objekt stoji dugo devastiran i nema zainteresiranih kupaca za njega pa je trebalo izaći u susret investitoru – pojasnio je Penava.
U ime Kluba vijećnika SDP-a Bošnjak je upitao je li uistinu u Vukovaru zaposleno 579 osoba. Zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić pojasnila je kako to nisu podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje koji pokazuju smanjenje broja nezaposlenih, već podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Gradonačelnik je dodao kako je u Vukovaru otvoreno čak 56 novih obrta što je također utjecalo na znatno povećanje broja zaposlenih.

Vijećnika Savu Manojlovića (HDZ) zanimalo je što se radi po pitanju suzbijanja komaraca.
Gradonačelnik je odgovorio da je do sada provedeno 6 larvicidnih tretiranja, ali je zbog vremenskih uvjeta (vjetra i kiše) nemoguće obavljati adulticidna tretiranja iz zraka i sa zemlje. Međutim, dodao je, čim vrijeme dopusti obavljat će se i ova tretiranja te se nada da ćemo se i ove godine uspješno nositi s tim problemom.

Vijećnika Igora Naletilića (HDZ) zanimalo je kada će početi izgradnja obilaznice grada. Gradonačelnik je naglasio kako su u Vukovaru u tijeku ogromne investicije koje mu drastično mijenjaju izgled.
-Projektna dokumentacija za izgradnju obilaznice je gotova, a nakon ljeta kreće natječaj za 1. fazu izvođenja radova od Vinkovačke ulice do čvora Lužac. Radovi na prvoj fazi kreću početkom iduće godine i vrijedni su oko 200 milijuna kuna – rekao je Penava.

Vijećnica Mirjana Semenić – Rutko (MB365) upitala je zbog čega Vodovod grada Vukovara plaća velike penale u okviru realizacije Projekta Vukovar. Direktor Vodovoda grada Vukovara pojasnio je kako je riječ o dvije korekcije iz 2015. godine u iznosu od 5 posto vrijednosti ugovora, a radi se o oko 4,9 milijuna kuna za dva ugovora vezana uz provedbu javne nabave i nadzor.
-Radi se o stavci koja je prošla sve kontrole kada je natječaj raspisan i sva kontrolna tijela nisu stavila prigovor – pojasnio je Tišov i dodao kako su takvu korekciju dobili svi vodovodi diljem Hrvatske, a neki su čak dobili korekcije i na iznose veće od 50 milijuna kuna. Istaknuo je kako zbog tih problema neće doći do povećanja cijene vode u Vukovaru.


Vijećnik Goran Bošnjak naglasio je kako se mora točno znati tko je kriv za učinjene pogreške.
Zbog ovoga pitanja grupa vijećnika Gradskoga vijeća zatražila je održavanje tematske sjednice.

Vijećnik Radivoje Đurić (HDZ) podsjetio je kako je Grad Vukovar do nedavno poticao poduzetništvo s 200.000 kuna, a sada ulaganja iznose oko 2 milijuna kuna. Zanimalo ga je hoće li gradonačelnik i dalje fokus zadržati na razvoju poduzetništva.
Gradonačelnik je naglasio kako je Grad Vukovar 2. u Hrvatskoj po ukupnim izdvajanjima, a 3. po izdvajanjima po glavi stanovnika temeljem analize podataka Ministarstva financija koje provodi portal gradonalčelnik.hr.
-Već treći puta smo među najviše rangiranim gradovima i moram reći da taj uspjeh nije slučajan. Uloženo je puno truda, znanja i mukotrpnog rada da bi se došlo do ovih rezultata – naglasio je Penava. Zamjenica Mujkić dodala je kako to nisu sva ulaganja u poduzetništvo te navela kako je, primjerice, u protekloj godini još 13 milijuna kuna izdvojeno iz Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara za dodatne mjere za poticanje poduzetnika.

Vijećnika Borislava Nikolića (DSS) zanima je li se vodilo računa o zastupljenosti nacionalnih manjina pri formiranju školskih odbora. Zamjenica Mujkić odgovorila je da Grad kao osnivač bira tri člana i da su pri tome vodili računa o zastupljenosti nacionalnih manjina.

Vijećnika Damira Madunu (Živi zid) zanimalo je može li dobiti uvid u ugovor o prodaji Hotela Dunav, na što mu je gradonačelnik odgovorio potvrdno ukoliko nema odredbi o tajnosti.

Vijećnik Predrag Mišić (HKS) upitao je gradonačelnika u kojoj su fazi radovi na Otoku športova i kada se očekuje završetak kompletnog projekta, ali usput i zahvalio na postavljanju voznog reda na autobusnim stajalištima. Gradonačelnik je najprije zahvalio na strpljenju građanima, ali i svim vlasnicima objekata koji se nalaze u blizini, a na koje se zastoj radova reflektira. Nadalje navodi kako je investitor Hrvatske vode raskinuo postojeći ugovor s izvođačima radova, a novi izvođač radova je tvrtka Vodogradnja iz Osijeka. Ono što je ostalo su završni radovi čija se realizacija očekuje do konca ove godine. No, ono što je bitno je da se krećemo naprijed i da naš grad sadržajno, estetski i funkcionalno postane bolji nego je bio.

Vijećnica Ivana Radoš (HDZ) pohvalila je Grad Vukovar na višegodišnjoj organizaciji ljetovanja za vukovarske osnovnoškolce te pri tome upitala nastavlja li Grad s tom praksom i ove godine. Gradonačelnik je istaknuo kako je to vrlo lijepa praska, dok zamjenica gradonačelnika Ivana Mujkić ističe kako već sredinom lipnja kreću prva ljetovanja. U lipnju izlazi javni poziv za djecu koja se žele prijaviti, a i škole će vršiti izbor djece koja su se istaknula svojim zalaganjem. Rezultat je to uspješne suradnje Grada Vukovara s brojnim gradovima prijateljima kao i radom i suradnjom braniteljskih udruga.

Vijećnica Vesna Vujić (SDSS) gradonačelniku je postavila pitanje planira li se sanacija starog pravoslavnog gradskog groblja. Gradonačelnik Penava navodi kako, nažalost, ovaj problem nije dovoljno i na vrijeme prepoznat kao prioritet te da se Grad Vukovar ponaša sukladno ugovorenim projektima, ali s nadom kako u budućnosti te dogovorom taj problem može pronaći svoje rješenje. U ime kluba vijećnica Vujić postavila je pitanje hoće li projekt izgradnje kružnog toka kod Luke Vukovar utjecati na objekt Crvenog magacina. Gradonačelnik je istaknuo da projekt ne zadire u objekt koje je zaštićeni kulturni objekt.

Vijećnika Darka Buljana (SDP) zanimalo je što će se učiniti po pitanju zaštite plovila koji će biti smješteni u novoj marini od leda, valova i sličnoga. Gradonačelnik Penava navodi kako smo svjesni mogućih problema koje Dunav i priroda može donijeti. Planira se postavljanje lukobrana, a koncem godine je svakako u planu nasipavanje kamena koji će biti postavljen uzvodno od Marine koji će usporiti i zaštiti udar struje Dunava te time omogućiti sigurnost i funkcionalnost Marine.

Vijećnica Renata Kovačić (HDZ) uputila je gradonačelniku pitanje je li moguće zbog povećanja sigurnosti napraviti pješački prijelaz te postaviti prometno ogledalo na raskrižju ulica Domovinskog rata, Ante Starčevića i 12 redarstvenika u četvrti Borovo naselje. Pročelnik upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Dražen Čulig odgovorio je kako je potrebno napraviti prometni elaborat kako bi pješački prijelaz koji je udaljen 50 metara dalje, premjestili, što je već u razmatranju, a prometno ogledalo će biti postavljeno.

Vijećnik Aleksandar Pribičević (SDSS) postavio je pitanje problematike odlaznog puta ka pravoslavnoj crkvi Dobra voda. Gradonačelnik je zamolio pročelnika Dražena Čuliga za odgovor koji je istaknuo kako treba razmotriti najprihvatljivija rješenja, ali da se sada razmatra spajanje izlaznog puta s biciklističko pješačkom stazom te spajanja starog željezničkog mosta s Dobrom vodom.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Vukovara Tomislav Šota (HDZ) istaknuo je kako stanovnici Olajnice iskazuju pohvale te je time uputio pitanje o uređenju naselja Olajnice te što se još planira urediti na tome području. Gradonačelnik ističe kako je novo parkiralište sa 172 nova parkirališna mjesta tek početak preobražaja toga dijela grada. Nadalje, radi se na uređenju gradskog stadiona i nove atletske staze, rekonstrukciji obaloutvrde rijeke Vuke od ulice 204. vukovarske brigade, na inicijativu Turističke zajednice grada Vukovara sačuvali smo željeznički most i u obzir uzeli njegovo pretvaranje u pješačko - biciklistički most, kao i uklanjanje cijelog nasipa kojim je išla pruga od Ulice 204. brigade do željezničkog kolodvora. Tu je i izgradnja nove Ekonomske škole Vukovar na lokaciji iza toplane na Olajnici, čime ćemo mladost preseliti u središte grada. Sve su to projekti koji trebaju promijeniti vizuru ovoga dijela grada, a park - šuma Adica će i dalje odisati prirodnom ljepotom.

Vijećnica Darija Benaković (HDZ) upitala je u kojoj su fazi radovi na osnovnoj školi Nikole Andrića. Pročelnik upravnog odjela za kulturu, obrazovanje, sport, branitelje, socijalnu politiku i civilno društvo Dražen Kobašević rekao je kako je u tijeku ocjena ponuda te da se uvođenje izvođača u radove očekuje za vrijeme ljetnih mjeseci nakon čega započinje dugo čekana obnova. Gradonačelnik Penava je dodao i kako Grad Vukovar otkupljuje parcele u neposrednoj blizini škole kako bi taj kompleks podredili školi i osigurali lijepu zelenu površinu ispred škole kako bi učenicima škole bili omogućeni svi primjereni uvjeti.

Vijećnik David Vlajčić (HDZ) gradonačelniku Penavi uputio je pohvale povodom njegova odlaska u pravoslavnu crkvu za blagdan pravoslavnog Uskrsa te uputio pitanje očekuje li da ostali političari, pripadnici manjina, slijede njegov primjer. Gradonačelnik je odgovorio kako smatra da je ova gesta i taj iskorak bio potreban te da prvi čovjek grada treba imati svijest da okuplja i maksimalno izbjegava razjedinjavanje. Hoće li gesta prepoznata, ostaje na svakome od nas, istaknuo je Penava te rekao kako je na nama svima da zajedno gradimo naš grad u svakome smislu.

Vijećnik Domagoj Bilić (HDZ) pohvalio je rad gradske tvrtke Komunalac d.o.o. te postavio pitanje o informacijama koliko je Komunalac ugovorio radova prema trećim stranama, a ne prema Gradu Vukovaru. Gradonačelnik je također pohvalio zapažene rezultate. Direktor Komunalca Igor Štrangarević navodi kako tvrtka izvodi radove i na području drugih gradova, pa tako i Đakova, Aljmaša, područja općine Tompojevci. Prisutni su na raznim projektima, projektima energetske obnove ukupne vrijednosti milijun kuna čime su povezali obrtnike s područja grada Vukovara.

Vijećnica Kristina Ozdanovac (HDZ) gradonačelnika je priupitala je li zadovoljan odazivom državnog vrha, uvaženih gostiju, na Dan grada Vukovara, odnosno, svečanu sjednicu Gradskog vijeća Grada Vukovara budući je na prethodnoj sjednici Gradskog vijeća njihov odaziv doveden u pitanje. Gradonačelnik Penava je rekao kako je zahvalan svakome gostu koji doći bez obzira na razinu, no da on važnost prije svega pridaje ulaganju u nas i naš grad te u projekte koji život u našem gradu čini boljim.

Uslijedilo je 11. točaka dnevnog reda:
1.Donošenje Pravilnika o stambenom zbrinjavanju osoba određenih struka i zanimanja za čijim radom postoji posebno iskazana potreba na području Grada Vukovara
2. Donošenje Odluke o ponovljenom postupku prodaje nekretnine na temelju javnog prikupljanja ponuda
3.Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o realizaciji programa Gradskog savjeta mladih Grada Vukovara za 2018.
4.Donošenje Odluke o usvajanju Izvješća o radu i financijskog izvješća Javne ustanove za upravljanje sportskim objektima grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar" za 2018.
5.Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2018.
6.Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa održavanja komunalne infrastrukture za 2018.
7.Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa utroška sredstava ostvarenih od zakupa, prodaje, zakupa za ribnjake, prodaje izravnom pogodbom i davanja na korištenje bez javnog poziva poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH za 2018.
8.Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o izvršenju Programa utroška sredstava šumskog doprinosa za 2018.
9.Donošenje Odluke o usvajanju Obračuna proračuna Grada Vukovara za 2018.
9A
10.Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o korištenju poslovnih prostora i usluga Poduzetničkog inkubatora Vukovar
11.Donošenje Odluke o prijedlogu kandidata za suce porotnike Županijskog i Općinskog suda u Vukovar

Sve odluke su usvojene većinom glasova gradskih vijećnika.