Aktualnim satom gradonačelnika započela je 12. sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara. Pitanja gradonačelniku postavilo je 11 vijećnika.

Vijećnik Igor Gavrić (HDZ) postavio je dva pitanja. U osobno ime upitao je mogu li se pronaći sredstva da se javna rasvjeta u gradu ponovno upali u cijelosti. Gradonačelnik Penava je rekao kako će prijedlog biti razmotren te vidjeti što je moguće učiniti, prvenstveno vodeći brigu o sigurnosti građana. Drugo pitanje odnosilo se na obnovu Radničkog doma te iznalaženje sredstava u proračunu Grada Vukovara za unutarnju obnovu. Gradonačelnik Penava istaknuo je kako je riječ o 67 milijuna kuna vrijednoj investiciji te ukoliko Gradsko vijeće Grada Vukovara smatra kako Grad Vukovar treba snositi troškove unutarnjeg uređenja i tako odluči, to će i učiniti, no kako treba uzeti u obzir da je u pitanju uređivanje ustanove koja nije u nadležnosti Grada, niti joj je Grad osnivač te kako se u razgovoru s predstavnicima Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ Vukovar koji će biti smješten u navedenoj zgradi upućuje na sredstva FORGV-a.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) pitao je gradonačelnika što je to što će pripadnici srpske zajednice izgubiti kada su u pitanju njihova prava, a poslije promjena koje donosi novi popis stanovništva. Gradonačelnik Penava rekao je kako je cilj politike koju on predvodi jednakost svih. „Nikada se u potpori koju je dodjeljivao Grad Vukovar nije gledalo tko je koje nacionalnosti, svi su uvijek bili ravnopravni.“ Nadalje pojašnjava kako će pripadnici srpske nacionalne manjine izgubiti prava koja su mogli konzumirati u gradskoj upravi prilikom podnošenja raznih zahtjeva te koja su konzumirali kao gradski vijećnici, a to je dostava materijala na dva jezika i dva pisma. No, kako nadalje ističe - „To nije problem koji mi živimo, svi smo s ovim umjetnim tenzijama završili u gubitku. Moj cilj je normalizacija uvjeta i atmosfere u našem gradu te jednake šanse za sve, bez guranja brojki baziranih na lažnim podacima u pokušaju da se dosegne nešto za što nije vrijeme. Brojke potvrđuju ono što smo govorili jedno desetljeće, a to je da je riječ o manipulaciji. Drago mi je da je došlo kraju manipulacijama brojkama, ali nije mi drago da nas je manje.“, dao je zaključiti Penava.

Vijećnika Zorana Rokvića (SDSS) zanimao je status tvornice biodizela u Vukovaru, a koja stoji zatvorena. Gradonačelnik Penava pojasnio je kako riječ o inozemnom vlasniku i najvećoj tvornici biodizela u Hrvatskoj koja je zapošljavala 30-40 ljudi, no nažalost, kako navodi – „Svjedočimo kako je Vladi RH u interesu zatvoriti i rafineriju Sisak, pa što onda reći o ovom slučaju. U procesu se nisu poštovali zakoni koji propisuju određene obveze, a za nepoštovanje nije bilo predviđenih kazni, što je u konačnici i modus operandi politike u Hrvatskoj.“, pojašnjava Penava.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) postavio je pitanje vezano za plaćanje kazni za odvoz otpada, u slučaju kada se kod polupodzemnih kontejnera u blizini stambenih zgrada ostavlja smeće. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig pojasnio je kako je Grad Vukovar osigurao stanarima višestambenih zgrada spremnike na javnim površinama budući u svojim objektima nemaju prostore za spremnike za otpad, za što su stanari dobili i svoje ključeve, dok građani s privatnim kućama otpad zbrinjavaju kod sebe u kućama. Do sada smo tijekom godine izdvajali od 60 do 100 tisuća kuna za zbrinjavanje otpada i odvoz nepropisno odloženog otpada, stoga je Grad Vukovar morao stati na kraj nepropisnom odlaganju otpada. Nije nam cilj kažnjavati građane već zajednički riješiti problem na korist cijele lokalne zajednice. Gradonačelnik Penava pojasnio je kako je Grad Vukovar dao maksimum u vidu problematike  odlaganja otpada te kako je nužno apelirati na svijest građana, koji trebaju voditi više računa o svojoj okolini.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) pitao je za komentar na održani sastanak s ministricom kulture i medija Ninom Obuljen Koržinek, a vezano za izgradnju Arheološkog parka Vučedol. Gradonačelnik je rekao kako je u načelu dogovoreno rješavanje problematike i završetak projekta. Riječ je o 14 godina provođenja projekta. Projekt je došao u kritičnu fazu, radovi nisu krenuli, a sredstva se moraju uskoro iskoristiti. Zahvalio je svima koji su doprinijeli skorom okončanu projekta te istaknuo kako će se rokovi morati prolongirati. Uzimajući u obzir vrijednost projekta i ono što će on donijeti građanima treba još snage i strpljenja jer će Vukovarci imati veliku korist od tog projekta. Grad Vukovar je učinio sve što je mogao te je sada sve na ministarstvu prostornog uređenja i državne imovine koji treba požuriti s odlukama kako bi se riješili imovinskopravni odnosi. Uskoro očekujemo raspisivanje javne nabave i početak radova.

Vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) upitao je gradonačelnika zašto mu smeta pomoć Hrvatske u obuci pripadnika ukrajinske vojske. Gradonačelnik Penava rekao je kako pitanje nije vezano za Grad Vukovar, no kako smatra da taj korak izlaže pogibelji hrvatski narod, što bi trebalo izbjeći. Apelirao na građane RH da najprije pomognu svojoj državi.

Vijećnica Majda Jakša (HDZ) upitala je postoji li mogućnost da Grad Vukovar sufinancira program postavljanja obnovljivih izvora energije u kućanstvima, a za što je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otvorio natječaj. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako se ta ideja razmatra, a sukladno sredstvima u proračunu.

Vijećnik i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća David Vlajčić (DP) upitao je kakav je bio odaziv vukovarskih poduzetnika povodom nedavno završenog javnog poziva za bespovratne potpore, a temeljem kojeg je dodijeljeno 2,5 milijuna kuna. Pročelnica UO za gospodarstvo Kristina Bilić pojasnila je kako je na javnom pozivu bilo 244 prijave, od čega je 160 zahtjeva odobreno, što je do sada najveći broj odobrenih zahtjeva po jednom natječaju. Prema svakom zahtjevu se pristupalo identično, oni koji nisu zadovoljili administrativne uvjete su odbijeni. Najviše sredstava je otišlo na energente te je ta mjera u potpunosti iskorištena.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) postavio je dva pitanja. Jedno se odnosilo na Ulicu Eugena Kvaternika te postojanje mogućnosti izgradnje staze s jedne strane ulice. Pročelnik Dražen Čulig rekao je kako je jednim dijelom nogostup izgrađen prije nekoliko godina s jedne strane ulice te da će prijedlog uzeti u razmatranje. Plan je Grada Vukovara da svaka ulica u Vukovaru barem jednostrano, ako to nije moguće dvostrano, ima nogostup. Drugo pitanje bilo je vezano za pitanje sjedišta Turističke zajednice VSŽ koje sukladno zakonu treba biti u sjedištu županije, što je Vukovar. Gradonačelnik Penava rekao je da ako župan odbija postupati temeljem zakona to uvelike pokazuje i njegov odnos prema Vukovaru koje je administrativno središte Vukovarsko-srijemske županije.

Vijećnik Nemanja Savanović (HS) pitao je što se radi na nogostupima i cestama u Vukovaru te kada će se radovi završiti. Pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao je kako je riječ o projektu HEP-a čiji kraj se očekuje krajem 2023. godine. Grad Vukovar zahtijevao je da se na novoobnovljenim prometnicama izvede kompletna sanacija, nakon odrađenih radova. U Vukovaru se provodi i optički internet te se neke lokacije preklapaju s projektom HEP-a, pa je moguće da će se projekti preklopiti te da će se njihovi rokovi nešto produžiti.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) postavio je dva pitanja. Prvo je pitanje vezano za izgradnju Ekonomske škole gdje je Grad Vukovar aktivirao bankarsku garanciju za uredno ispunjenje ugovora. Gradonačelnik Penava rekao je kako se u situaciji raskida ugovora o izvođenju radova na izgradnji Ekonomske škole Vukovar zbog neispunjenja ugovornih obveza izvoditelja radova tvrtke Presoflex gradnja d.o.o. poduzelo sve što je moglo sukladno zakonskim uvjetima te kako je 7,6 milijuna kuna povučeno iz aspekta aktivacije bankarske garancije. Drugo pitanje odnosilo se na promjenu cijene grijanja te je upitao postoji li procjena koliko bi i u kojem postotku građanima moglo poskupiti grijanje. Direktor tvrtke Tehnostan Ivan Krajinović pojasnio je kako je procjena da će ukupni troškovi grijanja poskupiti od 4-5% za krajnjeg korisnika, odnosno građane Vukovara.

Uslijedilo je 8 točaka dnevnog reda:

  1. Donošenje Zaključaka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijalogu među građanima Grada Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine
  2. Donošenje Odluke o pristupanju promjeni Statuta Grada Vukovara
  3. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o poslovanju trgovačkog društva VURA d.o.o. za 2021.
  4. Donošenje Odluke o prihvaćanju Izvješća o poslovanju trgovačkog društva Vukovarska gospodarska zona d.o.o. za 2021.
  5. Donošenje pročišćenog teksta Odredbi za provedbu Urbanističkog plana uređenja „Šire središte grada“ (UPU-1)
  6. Donošenje Odluke o usvajanju Obračuna proračuna Grada Vukovara za razdoblje od 1. siječnja do 30. lipnja 2022.
  7. Donošenje Odluke o prihvaćanju Akcijskog plana održivog energetskog razvitka i prilagodbe klimatskim promjenama (SECAP) za Grad Vukovar
  8. Donošenje:
    a) Rješenja o razrješenju ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar
    b) Rješenja o imenovanju vršiteljice dužnosti ravnateljice Gradske knjižnice Vukovar

Točke su usvojene većinom glasova nazočnih gradskih vijećnika.

Zvučni zapis 12. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.