Održana je sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara na kojoj je 10 vijećnika postavilo pitanje zamjeniku gradonačelnika Grada Vukovara Filipu Sušcu.

Vijećnik Robert Rapan (HS) upitao je postoji li više informacija za vezano za projekt proširenja Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata. Zamjenik gradonačelnika Sušac rekao je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja pokrenuo postupak proširenja koje je vrijedno preko 200 tisuća eura (1,6 milijuna kuna). Kako navodi, zajednica ponuditelja odabranih izvođača radova su gradske tvrtke Komunalac i Vodovod, a proširenjem će se izgraditi nova grobna mjesta. Također, vrši se još jedan projekt izgradnje kapelice čija je vrijednost oko pola milijuna eura što uvelike predstavlja doprinos za civilno i memorijalno groblje.

Zamjenik predsjednika vijeća Krešimir Raguž (HDZ) pitao je zašto već neko vrijeme nema kontejnera na zelenom otoku u gradskoj četvrti Mitnica. Zamjenik Sušac je objasnio kako su se zbog kontinuiranog nemara pojedinaca zeleni otoci pretvorili u divlje deponije. Iz razloga sprječavanja širenja takvih divljih deponija donijeli smo odluku o povlačenju nekih zelenih otoka, no važno je napomenuti kako je Grad Vukovar u samom vrhu po pitanju odvajanja otpada. „Upravo sada je u proceduri postavljanje 55 novih polupodzemnih kontejnera za biootpad, a na nekim lokacijama će se postaviti i dodatni kontejneri za papir i plastiku. Također, građanima se trudimo omogućiti dodatne uvjete recikliranja za što nastojimo u velikoj mjeri koristiti sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U procesu je i izmjena GUP-a kako bi oformili i novo reciklažno dvorište.“, pojasnio je Sušac.

Vijećnik Nikola Mažar (HDZ) postavio je dva pitanja. Kako pojašnjava, na sjednici Upravnog vijeća FORGV-a donesena je odluka da će se, između ostaloga, financirati unutarnje uređenje Radničkog doma u Borovu naselju te je upitao hoće li se prenamijeniti sredstva koje je Grad Vukovar bio osigurao u tu svrhu. Zamjenik Sušac je rekao kako je Grad Vukovar bio spreman izdvojiti sredstva, no da prije svega smatra kako visoko školstvo ne pripada u djelokrug jedinica lokalne samouprave, ali i kako će se sredstva prenamijeniti rebalansom proračuna.  

Drugim pitanjem u ime kluba vijećnika Mažar je komentirao točku dnevnog reda koja se odnosi na Izmjenu Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara te je upitao koji su razlozi njezina donošenja. Zamjenik gradonačelnika Sušac rekao je kako će se odgovor na ovo pitanje obrazložiti kroz točku dnevnog reda koja će uslijediti nakon aktualnog sata, što je naposljetku i učinjeno te je Izmjena Odluke usvojena većinom glasova prisutnih vijećnika.

Vijećnik Stjepan Mađarac (HDZ) postavio je pitanje vezano za prijevoz na Vukovarsku adu u nadolazećoj sezoni. Zamjenik gradonačelnika rekao je kako je javni natječaj proveden putem sustava javne nabave te kako Grad Vukovar uskoro očekuje odluka o odabiru izvođača koji se ponudio za uslugu prijevoza. Grad Vukovar želi osigurati ponovno besplatan prijevoz, a s ciljem još jedne uspješne sezone već smo krenuli i u procedure koje su nužne za pripremu Vukovarske ade. Naime, jučer su djelatnici Hrvatskih šuma uklonili stabla koja nisu sigurna, uskoro kreće čišćenje ade, a zatim čekamo odgovarajući vodostaj kako bi mogli započeti s još jednom sezonom ljetovanja na Vukovarskoj adi.

Vijećnik Vedran Vuleta (HS) postavio je dva pitanja. Prvo pitanje odnosilo se na trenutnu situaciju s Petrovačkom dolom. Zamjenik gradonačelnika rekao je kako je Grad Vukovar donio odluku da 01. svibnja osim građana Vukovara i 2 mjesta u kojima Komunalac vrši koncesiju odvoza komunalnog otpada, ostali gradovi koji su to do sada činili više neće moći odlagati otpad u Petrovačkoj doli. „Žao nam je što su brojni gradovi ovime upali u velike probleme. Državna politika gospodarenja otpadom se mijenja iz godine u godinu i zaista se nalazimo u nezavidnoj situaciji. 2019. godine smo pokrenuli inicijativu za proširenjem kapaciteta, još tada smo krenuli postupati, no nismo dobili odgovore nadležnog ministarstva. Sve do jednog trenutka koristili smo sve metode, uključujući i medije, dočekali smo sastanak u nadležnom ministarstvu, dogovorili smo plan i nadamo se kako će se ministarstvo držati plana. U najboljem slučaju Petrovačka dola će biti proširena početkom sljedeće godine. Interes grada i građana grada Vukovara nam je na prvom mjestu i tako će i ostati.“, rekao je Sušac.

Drugo pitanje u osobno ime bilo je vezano za nadolazeći javni poziv za poduzetnike. Kako pojašnjava zamjenik Sušac, Grad Vukovar je već proveo i zatvorio poziv za poljoprivrednike,  a u sljedećih mjesec dana očekujemo objavu poziva za gospodarstvenike. I ovdje usko surađujemo s FORGV-om i vjerujemo kako ćemo zajednički dodatno pomoći naše gospodarstvenike kroz model da FORGV sufinancira kapitalne projekte gospodarstvenika, dok bi se Grad koncentrirao na financiranje manjih projekata poduzetnika.

Vijećnik Dejan Drakulić (SDSS) zamjenika gradonačelnika Sušca upitao je li mu poznato postoji li inicijativa za promjenom naziva Ulice Branka Radičevića. Zamjenik gradonačelnika rekao je kako informacija nije došla do njega, no pročelnik UO za obrazovanje, sport i branitelje Darko Dimić pojasnio je kako je upoznat s time te ukoliko se odluči za takav korak, provesti će se potrebna procedura.

Vijećnik Domagoj Bilić (DP) postavio je dva pitanja. Prvo pitanje odnosilo se na problematiku sigurnosti prometa na cestama unutar Vukovarske gospodarske zone, a na kojima se nerijetko događaju prometne nesreće. Također, vijećnik Bilić ukazao je na potrebu za postavljanjem usporivača prometa na cesti kojom se iz Vukovarske gospodarske zone spaja na državnu cestu D2, kod kružnog toka. Zamjenik gradonačelnika Sušac rekao je kako će pokušati iznaći rješenja za navedeno, dok je pročelnik UO za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig rekao kako se na spornom križanju unutar Vukovarske gospodarske zone pokušala poboljšati vidljivost postavljanjem zrcala, no tamo se učestalo događaju nepropisna kretanja vozila. „Postaviti ćemo upozoravajući svjetlosni znak stop, jer postavljanje uspornika u ovom slučaju nema puno smisla s obzirom kako će jako brzo biti uništeni zbog teretnih vozila. Ukoliko to ne bude dobro rješenje, preostaje nam postaviti semafor.“, rekao je Čulig te za situaciju kod kružnog toka pojasnio kako smatra da je nužno represivno djelovanje policije s obzirom da se radi o cestama koje iz svih smjerova imaju jednaku važnost.

Vijećnik Srđan Milaković (DSS) rekao je kako na državnoj razini postoji inicijativa donošenja zakona o sufinanciranju ugradnje liftova u stambenim zgradama te upitao je Grad Vukovar s tim upoznat. Zamjenik gradonačelnika Sušac pohvalio je inicijativu te smatra kako je upravo to važna problematika u određenom dijelu zgrada. Upoznati smo s donošenjem takvog zakona te ćemo po njegovom donošenju razraditi plan s tvrtkom Tehnostan i građanima ponuditi rješenje – govori Sušac.  

Stjepan Mađarević (HDZ) pitao je ima li Grad Vukovar saznanja o nezakonitom radu Gradske knjižnice Vukovar. Zamjenik Sušac rekao je da, ukoliko stručne službe potvrde nezakonitosti, Grad Vukovar će na to reagirati, a u svakodnevnom radu se vodi briga o funkcionalnosti rada Gradske knjižnice Vukovar i kvaliteti njezine usluge. Ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Anita Baier Jakovac rekla je kako je u izradi izvješće o radu u kojem će biti objedinjeni detalji rada koji su se događali tijekom prošle godine.

Vijećnica Jasmina Jukić (HS) upitala je što se planira po pitanju najavljenog javnog poziva za turizam i hoće li privatni iznajmljivači imati kakvu potporu. Zamjenik Sušac pojasnio je kako Grad Vukovar planira novi model poticanja turizma. „Aktualni fokus je priprema poziva za poduzetnike, a nakon toga radimo na turizmu. Ovo bi bila novina u našem gradu te će nam biti potrebno vrijeme za razvoj ovog pilot projekta, no svakako nam je cilj poboljšati i unaprijediti turističku ponudu grada Vukovara.“, zaključuje Sušac.

Na 17. sjednici Gradskog vijeća kao zamjena dosadašnjem vijećniku Igoru Gavriću (HDZ) vijećnik je postao te je na vijećničku dužnost prisegnuo Stjepan Mađarević (HDZ).

Uslijedile su točke dnevnog reda koje su usvojene većinom glasova prisutnih vijećnika:

  1. Donošenje Zaključka o početku obnašanja dužnosti zamjenika vijećnika u Gradskom vijeću Grada Vukovara
  2. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Mandatnog odbora
  3. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Odbora za financije i proračun
  4. Donošenje Rješenja o razrješenju i imenovanju člana Povjerenstva za procjenu štete od elementarne nepogode
  5. Donošenje Odluke o usvajanju izvješća o radu i financijskog izvješća za 2022. Javne vatrogasne postrojbe Vukovar
  6. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o ustrojstvu upravnih tijela Grada Vukovara
  7. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o plaći i drugim pravima gradonačelnika i zamjenika gradonačelnika iz radnog odnosa
  8. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o koeficijentima za obračun plaće službenika i namještenika
  9. Donošenje Odluke o izmjeni Odluke o osnivanju javne ustanove za upravljanje sportskim objektima Grada Vukovara „Sportski objekti Vukovar“

Zvučni zapis 17. sjednice Gradskog vijeća Grada Vukovara moguće je dobiti na upit službenici za informiranje na e-mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a nakon dostave popunjenog Zahtjeva koji možete pronaći pod kategorijom „Obrasci“ na službenoj stranici Grada Vukovara.