{gallery}2015/11/20/01{/gallery} Počast žrtvama odana u dvorištu Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno njih 700.
Vijenac su uz spomen ploču položili Aleksandar Šovanj i Josip Čondić, logoraši koji su preživjeli Velepromet, a potom i članovi obitelji ubijenih i nestalih kao i nevladine udruge Udruženje za društvene komunikacije iz Sarajeva i Žene u crnom iz Beograda.


Zdravko Komšić, predsjednik vukovarskoga ogranka Hrvatskoga društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, u svome je obraćanju okupljenima podsjetio kako za najveći logor od Drugoga svjetskog rata još nitko nije odgovarao te da će se zalagati za podizanje optužnice za ratne zločince Veleprometa.


Molitvu i svetu misu predvodio je velečasni Filip Maršić, župnik u Derventi koji je u svojoj propovjedi istaknuo kako se cijeli Vukovar može proglasiti svetim gradom te je podsjetio kako je prema Svetome pismu krv mučenika sjeme novih kršćana.


Komemoraciji su ispred Grada Vukovara nazočili Gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava, skupa sa svojim zamjenicima Marijanom Pavličekom i Marijom Budimir.