Vukovar-mjesto posebnog pijeteta 2016

pic 00Oko 500 hrvatskih branitelja Vukovara i članova obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara na poziv gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, a u organizaciji Savjeta za branitelje, 18. studenog ove godine se okupilo na Gradskom stadionu Vukovar kako bi krenuli put Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana odakle su predvodili Kolonu sjećanja.

pic 10U Gradskoj knjižnici Vukovar održani su 12. novinarsko-književnički susreti Grad - to ste Vi.

pic 01Kod spomen-obilježja na Ovčari polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća započelo je odavanje počasti ubijenim ranjenicima iz vukovarske ratne bolnice nakon čega je uslijedio prigodni program.

pic 01Odana je počast žrtvama Veleprometa, najvećega koncentracijskoga logora nakon Drugog svjetskog rata gdje je bilo zatočeno više od 10.000 građana, a ubijeno je njih 724, a nekolicina ih se još uvijek smatra nestalima.

pic 01Podno spomen-obilježja nestalim osobama odana je počast polaganjem vijenaca i paljenjem 291 svijeće za 291 nestalu osobu s područja Vukovara.

pic 01Na mjestu masovne grobnice na farmi »Lovas« iz koje je 2001. godine ekshumirano 24 posmrtna ostatka hrvatskih branitelja i civila odana je počast paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca.

pic 01Na obali Dunava u Borovu selu odana je počast hrvatskim braniteljima i civilima pod nazivom "Svjedočenjem protiv zaborava"

pic 01U koloni sjećanja, koja je prošla ulicama Borova Naselja do crkve Gospe Fatimske, bilo je više od tisuću ljudi. Misno slavlje predvodio je gospićki biskup u miru Mile Bogović.

pic 01Nakon prigodnog programa u izvedbi klape Hrvatske ratne mornarice Sveti Juraj, vukovarskog branitelja Branka Čulića i Mateje Ištuk te glumca Darka Milasa, iz dvorišta bolnice krenula je ponosna Kolona sjećanja predvođena hrvatskim braniteljima Vukovara i članovima obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara.